Noutăți

Cu ce se jucau copiii acum 5.000 de ani? Jucăriile din epoca bronzului descoperite în Turcia…

  •  
  •  
  •  

Arheologii au descoperit mai multe jucării vechi de 5.000 de ani în timp ce excavau un oraș antic în Turcia. Experții sugerează că recenta descoperire ar putea pune în lumină modul în care copiii din epoca bronzului se jucau. Potrivit celor de la IBTimes, obiectele au fost descoperite în orașul antic Sogmatar din sud-estul Turciei. 

Profesorul Yusuf Albayrak de la Universitatea Harran din Turcia, membru al echipei de arheologi care sapă în zonă, a spus că Sogmatar este un centru religios păgân. Albayrak a explicat că după efectuarea unui studiu de suprafață acesta a descoperit că a orașul a fost dedicat zeului lunii, Sin. Vorbind despre importanța istorică a lui Sogmatar, Albayrak a remarcat că orașul antic nu include doar un templu, ci și o necropolă: “Am descoperit în jur de 120 de morminte în 2012. Am efectuat cercetări în morminte și descoperirile ceramice au arătat că acest loc a fost o așezare extrem de activă în acele timpuri. Mormintele datează din epoca timpurie a bronzului, cu 5000 de ani în urmă, și unt aproape unice, sub forma unui puț care reflectă caracteristicile acelei ere. Când romanii au sosit aici, au schimbat arhitectura “, a declarat Albayrak.

Excavările efectuate anul acesta au dus la descoperirea, pe lâgă noi morminte, și a unor jucării despre care se crede că au fost produse pentru copiii regilor sau administratorilor din oraș. Se pare că jucăriile erau oferite ca daruri pentru copiii morți, acestea având rolul de a-i însoți pe cei mici în călătoria lor spre viața de apoi.

Profesorul Hasan Kasaoğlu de la Universitatea Atatürk a declarat că figurinele feminine au fost descoperite în mormintele aparținând fetelor, în timp ce figurinele masculine au fost descoperite în mormintele băieților. Kasaoğlu a spus că noile descoperiri ar putea oferi informații valoroase despre structura socio-culturală a perioadei, explicând că, în ciuda faptului că jucăriile se schimbă drastic de-a lungul secolelor, nevoia oamenilor de a se juca și de a se distra a rămas aceeași până în ziua de azi.

bronze-age-toy The-temple-of-the-Seven-Planets Toys-discovered

sursa: http://www.ibtimes.co.uk/stunning-5000-year-old-toy-chariot-found-tomb-ancient-turkish-city-where-moses-may-have-lived-1643180

sursa: http://www.ancient-origins.net/news-history-archaeology/5000-year-old-toy-chariot-unearthed-child-tomb-turkey-008974

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii