Noutăți

Croaţii, îndemnaţi să voteze numele râsului transferat din România pentru refacerea populaţiei din sălbăticie

  •  
  •  
  •  

agerpres.ro: O asociaţie din domeniul protecţiei mediului îi îndeamnă pe croaţi să voteze pentru a alege numele primului dintre cei patru lincşi care vor fi eliberaţi în Parcul Naţional Risnjak, în cadrul proiectului LIFE Lynx, lansat pentru a preveni extincţia populaţiei de râşi în Alpii Dinarici, relatează marţi agenţia de presă Hina.

Râsul care va fi eliberat în curând în Risnjak a fost capturat în România pe 4 martie. În prezent, există cinci propuneri de nume, iar publicul este invitat să aleagă numele preferat prin intermediul unei pagini de sondaje online (http://www.easypolls.net/poll.html), a precizat asociaţia BIOM într-un comunicat.

Echipa din cadrul proiectului LIFE Lynx, în cooperare cu angajaţii de la Parcul Naţional Risnjak, au propus ca numele râsului să fie ”Doru”.

”În limba română, numele ”Doru” poate fi tradus prin cuvântul ”dorinţă”, iar acest linx este cu siguranţă dorit pentru populaţia de râşi din Croaţia. Numele românesc a fost sugerat în semn de mulţumire faţă de colegii şi experţii din România, care au donat animalul în cadrul acestui proiect, în efortul de a lărgi populaţia de lincşi din Croaţia”, se mai spune în comunicatul de presă.

Celelalte propuneri de nume sunt: Grof, Furman, Max şi Oskar.

După ce linxul va primi un nume şi va fi eliberat în sălbăticie, traseul lui va fi monitorizat prin intermediul unei zgărzi prevăzute cu radio-telemetrie, care va putea localiza animalul de mai multe ori pe durata unei zile.

Populaţia de lincşi din Croaţia, în pericol de dispariţie, este monitorizată cu ajutorul camerelor-capcană plasate în habitatul specific al acestor animale, oamenii de ştiinţă identificând 40 de exemplare până în acest moment, potrivit BIOM.

Sursa: Agerpres

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii