Noutăți

Criminaliștii au descoperit cum a luat sfârșit viața lui Ötzi – vestitul „om al ghețurilor”, în urmă cu 5300 de ani? Și o ciudățenie: 7 decese bizare printre specialiștii care l-au cercetat

  •  
  •  
  •  

În fiecare an, Muzeul Arheologic al Tirolului de Sud este asaltat de sute de mii de vizitatori, dornici să vadă mumia lui Ötzi, celebrul „Om al ghețurilor”. Celor de la muzeu le convine de minune situația, motivul fiind… veniturile de milioane de euro.

Pasionații de istorie, antropologie și mistere culeg cu aviditate fiecare nouă descoperire care-l privește pe Ötzi. Pentru că rămășițele sale furnizează informații inestimabile despre viața strămoșilor noștri europeni, trăitori în urmă cu peste cinci milenii. Cu privire la viața omului din străvechime se poate spune un singur lucru: puțini bărbați ajungeau să moară de bătrânețe. Cei mai mulți piereau prematur, din cauza bolilor, a rănilor căpătate la vânătoare sau, frecvent, ca urmare a confruntărilor fizice cu semenii. Erau vremuri dure. Și oameni pe măsură!

otz3

 

Corpul înghețat și mumificat în mod natural al lui Ötzi a fost descoperit accidental, de către excursioniști, în Munții Alpi, la hotarul dintre Italia și Austria. Descoperirea mumiei înghețate care a pus pe jar toată comunitatea științifică s-a petrecut în urmă cu 25 de ani și, între timp, „omul ghețurilor” a căpătat un renume internațional.

Viața lui Ötzi s-a sfârșit în urmă cu 53 de veacuri, chiar în locul în care a fost găsit, ca urmare a unui diferend pe care l-a avut cu un alt persoanaj. Niciodată, probabil, nu vom afla cine l-a ucis pe vestitul Ötzi, ale cărui rămășițe au stârnit, încă de la descoperirea lor, un imens interes din partea comunității științifice și din partea publicului larg.

otz-6

Din datele de ultimă oră furnizate de reputați specialiști în criminalistică, rezultă Ötzi nu se afla pe munte pentru a se ascunde și pentru a scăpa de adversarii săi, la momentul în care a fost ucis. Moartea l-a luat pe neașteptate, într-un moment de odihnă. Dușmanii săi l-au urmărit și, fără a se apropia, au tras cu arcul asupra sa. Nu i-au lăsat nicio șansă, săgeata fiind trasă mișelește, din spate. Decesul a survenit ca efect al hemoragiei.

Pe tema morții lui Ötzi s-au făcut o mulțime de speculații, până în momentul de față. Metodele criminalistice ne-au permis să aflăm despre Ötzi că avea ochii căprui, o greutate de 50 de kilograme și o înălțime puțin mai mică de 1,60 m. Tipic pentru bărbații acelor vremuri. Pe pielea lui s-au inventariat nu mai puțin de 61 de tatuaje!

Acum știm până și vârsta „Omului ghețurilor”, la momentul la care a fost ucis cu lașitate, de la distanță. Avea 45 de ani. Peste media de vârstă a timpului său! S-a descoperit că Ötzi suferea de afecțiuni ale dinților și gingiilor, că avea ateroscleroză, intoleranță la lactoză și artrită. Mai suferise și de boala Lyme. În ciuda atâtor boli și a unui grad de uzură al organismului acestuia, adversarii lui Ötzi s-au temut de o confruntare directă, alegând să-l atace prin spate și de departe, printr-o săgeată țintită cu precizie. În acele vremuri, majoritatea bărbaților își exersau încă din copilărie abilitățile de arcași.

otz2

În momentul de față, cercetătorii ar dori să afle ce rol juca ”Omul ghețurilor” în comunitate și ce s-a întâmplat în ultimele zile ale vieții sale. La solicitarea lor, Alexander Horn, inspector șef la Departamentul de Investigații Criminalistice – Munich, a tras mai multe concluzii, în baza datelor care i s-au furnizat.

A reieșit că Ötzi nu se simțea în primejdie în momentele ce au precedat asasinarea sa. Își lăsase armele și uneltele pe pământ și s-a bucurat, în liniște, de ultima sa masă, una îndestulătoare. Cu 30 de minute sau cel mult două ore înainte de-a fi ucis, el mâncase carne de capră sălbatică. S-a mai constatat că, în zilele ce precedau omorârea sa, „Omul ghețurilor” suferise o leziune la mâna dreaptă.

Faptul că aceea a fost singura sa rană l-a făcut pe investigator să presupună că, în cazul foarte probabil în care vătămarea s-a produs ca urmare a unei confruntări fizice sau a unei acțiuni de autoapărare, Ötzi a ieșit învingător. La învinși, numărul leziunilor e, de obicei, multiplu, deoarece, odată declanșată confruntarea fizică, agresorii continuă să lovească, adesea, și după ce opozantul sau victima și-a încetat apărarea. În acele vremuri luptele se dădeau pe viață și pe moarte și nu erau duse cu mâinile goale.

Poate că acel conflict petrecut anterior a și determinat actul laș a cărui victimă a fost Ötzi! Mobilul crimei n-a fost deposedarea victimei de bunurile personale, între care se afla și o valoroasă secure cu lamă de aramă, ci răzbunarea ori alte interese.

otz4

La fel ca și în cazul unor mumii egiptene, există temerea că rămășițele pământești ale lui Ötzi se află sub puterea unui blestem. De unde a pornit totul? De la câteva decese premature și neașteptate ale unor persoane care au intrat în contact cu străvechea mumie.

Sunt nu mai puțin de șapte astfel de decese bizare, printre care un specialist în arheologie moleculară ce, înainte de a trece la cele veșnice, tocmai isprăvise o lucrare dedicată „Omului ghețurilor”. Anterior, Rainer Henn, unul dintre membrii echipei de criminaliști care studiase corpul lui Ötzi după descoperirea sa din 1991 a decedat în urma unui accident rutier, în vreme ce se deplasa la o conferință în care urmau să fie dezbătute rezultatele cercetărilor!

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse informații: www.livescience.com/, www.dw.com/

Surse imagini: www.history.com/, www.age-of-the-sage.org/, suzyguese.com/


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Criminaliștii au descoperit cum a luat sfârșit viața lui Ötzi – vestitul „om al ghețurilor”, în urmă cu 5300 de ani? Și o ciudățenie: 7 decese bizare printre specialiștii care l-au cercetat

  1. Inca era destul de cald.Isi doborise toti urmaritorii ,cel putin asa credea.Vinatul il gasise ranit sub un copac, aproape uscat,si nu isi daduse seama ca era doar o momeala.Cel ramas,atita timp cit fusese inarmat ,nu a avut curaj sa-l atace.S-a asezat in locul vinatului sub copac,asteptind.Otzi a observat ca mai misca ceva sub copac si curios a coborit in lungul firului de apa.La o distanta potrivita,cel ramas a tisnit de sub copac in firul de apa cu arcul intins.Otzi a uitat ca nu isi luase armele s-a pipait disperat sa gaseasca ceva.Vazind ca este neinarmat a incercat sa fuga spre locul unde si-a lasat armele.A primit sageata in spate.S-a intors brusc,s-a repezit spre adversar, lovind apa cu piciorul a aruncat apa si nisip in ochii celuilalt.In lupta corp la corp ce a urmat ,probabil nu a avut adversar ,desi,era ranit.Probabil,asa a fost.Lucrurile ciudate care se intimpla se datoreaza timpului.Nu este doar relativ,pur si simplu nu este la fel.Este mai greu de explicat,nu sunt cuvinte.Deocamdata, atit!

  2. Sunt 33 veacuri (3300 inainte de Hristos), nu 53. Era 165cm, nu 160.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii