Noutăți

Creșterea nivelului metanului în atmosfera terestră este alarmantă. Se dă mereu vina pe industrie, dar nici zootehnia nu-i mai prejos!

  •  
  •  
  •  

La nivel atmosferic, metanul este un gaz care favorizează efectul de seră. Din anumite puncte de vedere, mai mult chiar decât CO2! Cu alte cuvinte, acest gaz contribuie la încălzirea globală. La rândul ei, încălzirea globală va duce la topirea calotei glaciare, la creșterea nivelului oceanelor și inundarea graduală a zonelor de coastă, inclusiv a unor importante așezări umane. Va conduce și la dispariția unor specii de animale ori la fenomene meteo extreme, generatoare de catastrofe.

ice-x

Pe de altă parte, și încălzirea globală are criticii săi. Unii îi neagă existența, spunând că ne așteaptă, de fapt, o miniglaciațiune. Este evident, însă, că dezinteresul față de mediu, risipirea iresponsabilă a resurselor și distrugerea zonelor naturale nu vor rămâne fără efecte tragice asupra omenirii… cu sau fără încălzire globală.

Acum s-a descoprit că îngrijorătoarele creșteri ale cantității de metan din atmosferă au ca sursă preponderentă plantațiile de orez, emanațiile mlaștinilor și, nu în ultimul rând, agricultura și industria zootehnică. Descoperirea a fost publicată în jurnalulGlobal Biogeochemical Cycles”. 

Unii dintre noi vor fi surprinși să afle că fermele zootehnice existente pe planetă poluează aerul mai mult decât o fac automobilele. Cele mai poluante sunt fermele de bovine. Pe parcursul digestiei materiei vegetale, în tractul digestiv al rumegătoarelor sunt  produse mari cantități de metan, gaz eliminat prin eructații și flatulență.

anm

Cercetătorii au arătat că emisiile au sporit în ultima vreme, cu precădere la tropice. Până acum s-a considerat că sporirea cantității de metan din atmosferă era, în principal, o urmare a extracției și utilizării, în diferite scopuri, a combustibililor fosili (petrol, carbune) și a gazelor naturale.

Ei bine, recentele analize efectuate de către specialiștii Universității din Londra, conduc la o concluzie diferită: cea mai mare cantitate de metan are origini… microbiene. Pentru a înțelege mai lesne acest lucru, trebuie să avem în vedere procesele de fermentație bacteriană prin care trec reziduurile rezultate din agricultură/zootehnie sau procesele care se produc în mlaștini. O contribuție mare și nefastă o au și depozitele de deșeuri casnice.

met-a

În America de Sud sunt defrișate zilnic zeci de hectare de pădure, pentru a face loc pășunilor. În Europa și America de Nord „înfloresc” pretutindeni fermele de creștere intensivă a animalelor, care produc o poluare imensă. Cererea tot mai mare de alimente de origine animală – carne, lapte, ouă – se dovedește a avea efecte tot mai nefericite pentru mediul înconjurător.

Metanul atmosferic este, alături de CO2, unul dintre gazele cu maxim potențial de cauzare a efectului de seră. În secolul trecut, cantitatea de metan a crescut într-un mod nemaiîntâlnit până atunci, ca urmare a sporirii activității industriale. Dacă în primii ani ai secolului XXI a fost observată o stabilizare a valorilor metanului din atmosferă, după 2007 acestea au început să crească iarăși.

În 2014 rata emisiilor de metan s-a dublat. Deseori, oamenii se comportă ca și cum Terra ar putea fi înlocuită oricând – precum o casă veche. Sau ca și cum agresiunile contra Naturii ar rămâne fără efect. Oare e atât de greu de înțeles că și urmașii noștri trebuie să aibă posibilitatea de a duce o viață normală, fără amenințarea permanentă a unor fenomene meteo distructive și fără teama dispariției vieții pe pământ?

N-avem unde să ne mutăm, dacă Planeta Albastră va deveni de nelocuit. Soarta noastră depinde de soarta ei!

ice-x

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă informații: www.sciencedaily.com

Surse foto: www.theguardian.com, www.dailymail.co.uk, u-earthblog.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Creșterea nivelului metanului în atmosfera terestră este alarmantă. Se dă mereu vina pe industrie, dar nici zootehnia nu-i mai prejos!

  1. Vom da vina când pe una când pe alta până vom dispare ca specie

  2. deeeci Fara Animale… daaar inainte de a omori toate animalele ca sa nu mai omoare planeta , trebuie , trebuie …ia ghiciti ,,,! trebuie bagata …taxa de poluareeee …. si pe vaci ,,,wau !

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii