Noutăți

Craterul nuclear Sedan din Statele Unite. Locul exploziei care a expus la radiații peste 10 milioane de oameni

Craterului nuclear Sedan este situat în Nevada, la aproximativ 90 de mile nord de Las Vegas. Este rezultatul testului nuclear Sedan, un test nuclear subteran efectuat în data de 6 iulie 1962, ca parte a Programului Plowshare, înființat în iunie 1957. Ideea programului era aceea de a folosi exploziilor nucleare pentru a… remodela natura și a facilita construirea de canale și drumuri, îmbunătățirea tehnicilor de minerit, sau pur și simplu pentru dizlocarea unei cantități mari de rocă și sol.

Însă intensitatea şi întinderea radiaţiilor s-au dovedit a fi extrem de mari, lucru ce a dus la oprirea programului Plowshare. Totuși, au fost efectuate peste 27 de detonări termonucleare până când acesta să fie închis. Doar patru dintre acestea au avut ca scop producerea de cratere, iar Sedan este, de departe, cel mai mare.

Dispozitivul care a produs craterul a fost îngropat la 194 de metri sub nivelul deşertului şi a avut un efect echivalent cu 104 de kilotone de TNT sau aproximativ opt bombe Hiroshima. Explozia a ridicat mai întâi un dom de pământ de 90 de metri deasupra nivelului deşertului, în primele trei secunde după detonare, după care a răbufnit în sus şi a deplasat spre exterior 12 milioane de tone de pământ. Craterul rezultat are 100 de metri adâncime şi 390 de metri în diametru.

Explozia a creat efecte exterioare care au afectat mai mulţi locuitori din SUA decât orice alt test nuclear, expunând mai mult de 13 milioane de oameni la radiaţii, timp de 7 luni de la detonare. Acum craterul este vizitat anual ce circa 10.000 de curioși, motiv pentru care autoritățile din Nevada au creat și o platformă de observaţie construită pe marginea craterului care le permite turiştilor să aprecieze efectele.

sedan-crater-7[2] sedan-crater-4[2] sedan-crater-3[2] sedan-crater-5[5] sedan-crater-2[2] sedan-crater-1[2] sedan-crater-6[6]

sursa: amusingplanet.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa


Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii