Noutăți

„Craterul” din Midway – una dintre cele mai frumoase piscine naturale din lume. Deși se află în subteran, apa sa limpede și caldă oglindește seninul cerului!

„Craterul” este un izvor natural cu apă caldă aflat într-o frumoasă cavitate subpământeană de calcar, situată în orășelul Midway – Utah. Deasupra cupolei de calcar se află o deschidere naturală, care, pe vremuri, constituia singura intrare în „crater”. Cei care își doreau să se îmbăieze în apa caldă și bogată în minerale binefăcătoare trebuiau să coboare, cu o funie, de sus, de la înălțime. Probabil că se simțeau răsplătiți pe deplin, dacă erau dispuși să-și asume în mod repetat un asemenea risc. După cum se merită și azi să te îmbăiezi în acea apă limpede, cu riscuri mult mai mici!

c2

În urmă cu 20 de ani a fost săpat în stâncă un tunel, astfel fiind înlesnit accesul (contra cost) al tuturor doritorilor de scăldat într-un bazin creat de către natură (chiar și acelor înotători lipsiți de veleități de alpiniști). „Craterul” a început să se formeze, după cum se estimează, în urmă cu 10.000 de ani, prin depunerea unor minerale, în principal a calciului, luând naștere o rocă albă și poroasă, frecvent întâlnită în regiunea Midway.

cb

Se consideră că apa de ploaie, precum și apa provenită din topirea zăpezilor din zona Munților Wasatch s-a infiltrat în sol, până la adâncimi mari, de 1-2 mile. Acolo, în adâncuri, apa s-a încălzit și s-a îmbogățit în minerale iar ulterior s-a ridicat la suprafață. Prin evaporarea sa, au rămas în urmă depozitele de minerale.

Actualmente, o parte din apa saturată de minerale este pompată în exterior și, atâta vreme cât se va petrece acest lucru, domul nu își va mai schimba prea mult forma și dimensiunile. Temperatura apei din bazin este de 35,5⁰ C și, lucru mai rar întâlnit, claritatea sa le îngăduie scufundătorilor ajunși aproape de fundul bazinului să privească norii de pe cer, prin deschizătura din vârful domului. Adâncimea apei din crater este destul de mare, atingând 20 de metri.

c1

„Craterul ” („The Homestead Caldera”) este cel mai mare dom format din depunerile de minerale din întreaga zonă. La exterior, măsoară peste 120 de metri dintr-o margine în alta și are circa 17 metri înălțime. Se spune că, în zona continentală a Statelor Unite, „Craterul” din Midway este singurul loc unde se pot efectua scufundări în apă caldă.

Oare cine n-ar fi încântat să facă o baie reconfortantă în apa limpede și caldă aflată sub primitorul dom de calcar?

c

cr

ca

cx

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursa: www.amusingplanet.com

Imagini: www.amusingplanet.com, www.ourbreathingplanet.com, benstarr.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii