Noutăți

Craniul lui Shakespeare: este sau nu este?

În Anglia, există o legendă care spune că mormântul mareului autor William Shakespeare a fost jefuit în anii 1700 în urma unui pariu pus de istoricul de artă Horace Walpole pentru suma de 300 de lire, a cărui miză era scoaterea craniului lui Shakesperae din mormânt. De atunci se crede că acest craniu se află într-un seif în capela Sheldon de la Biserica St. Leonard din Beoley, Redditch. În prezent, se dorește expertiza acestui craniu pentru a avea un răspuns corect. Reverendul Paul Irving, vicar la biserica St. Leonard, a depus o cerere în acest sens, cerând permisiunea forurilor superioare de a muta temporar craniul pentru un test ADN, ca parte a unei noi anchete documentare.

Dar cererea, care a fost susținută și de alți clerici locali, a fost respinsă de Charles Mynors, cancelar al Diocezei de Worcester, care declară că acel craniu nu era nimic în comun cu cel al lui Shakespeare.

Legenda se bazează pe două articole din anii 1879 și 1884 care susțin că în 1769, Horace Walpole a oferit 300 de lire pentru oricine ar fi putut obține craniul lui Shakespeare, care a fost înmormântat la Biserica Sfânta Treime din Stratford și pe al cărui mormânt există un epitaf-blestem impotriva oricărei persoane care ar încerca să mute oasele din mormânt.

olivier-hamlet
Acest prim articol susține că Dr. Frank Chambers a intrat în mormântul lui Shakespeare și a furat craniul, dar apoi nu a reușit să-l convingă pe Walpole că este autentic, pentru a-și primi banii drept recompensă și, prin urmare, l-ar fi repus în mormânt.

Al doilea articol susține însă că Dr. Frank Chambers nu ar fi dus craniul înapoi la mormânt și că, în cele din urmă, acesta ar fi ajuns la biserica din Beoley, la aproximativ 15 de mile de Stratford.

Ca replică la cererea depusă pentru a se analiza craniul și a se afla adevărul, cancelarul Mynors, avocat, a declarat că toată această poveste este “ca o bucată de ficțiune gotică”. El a spus că nu a văzut “nici o dovada științifică sau de altă natură care ar susține adevărul poveștii” și a concluzionat: “curiozitatea cu privire la craniul din biserica Beoley nu are nici o bază faptică pentru a justifica exhumarea, înlăturarea din locul său, sau investigația asupra sa”.

Dar Reverendul Richard Clark a declarat pentru ziarul Telegraph: “Nu știm ce este cu acest craniu care stă acolo pe cont propriu. Ne-ar plăcea să știm al cui este. Ideal pentru noi ar fi fost obținerea unor teste ADN pentru a încerca să aflăm care este povestea lui. Dacă am fi făcut anchetă, atunci am fi soluționat problema odată pentru totdeauna.”

IMG_3517F copybiserica St. Leonard din Beoley

Biserica St. Leonard datează din prima parte a secolului al 12-lea și include arcul altarului. Partea de sud datează din prima parte, sau de la mijlocul secolului 13. Turnul de vest este din 1400. Capela Sheldon din partea de nord, a fost adăugată la 1580. Altarul de piatră este declarat a fi un dar de la Papa Grigore al XIII-lea. Biserica a fost restaurată în 1885, iar Capela Sheldon a fost restaurată în 1891. Turnul are un inel de opt clopote. Cel mai vechi este clopotul tenor, turnat în 1601 de către Hugh Watts din Leicester.

traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: The buildings of England,  A History of the County of Worcester, Telegraph


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii