Noutăți

Costumul care ne ajută să experimentăm… bătrânețea, testat de voluntari

  •  
  •  
  •  

La apăsarea unui buton, un exoschelet ne poate transforma într-un bătrânel confuz în vârstă de 85 de ani, cu cataracta, glaucom și cu un sunet în urechi cunoscut sub numele de tinitus. Nu este un SF; o companie din Statele Unite a creat un costum robotizat care îl face pe cel ce îl poartă să experimenteze viața de zi cu zi și problemele de sănătate cărora va trebui să le facă față la bătrânețe.

Costumul, care cântărește 18 kg, a fost tesat de curioși în cadrul festivalului Liberty Science Center din New Jersey, SUA: „A fost o experiență unică. Eu am 34 de ani, nu știu dacă voi apuca acea vârstă venerabilă. E destul de dificil să te imaginezi. Am un respect și mai mare acum pentru persoanele în vârstă. Cât timp am purtat costumul nu-mi doream să fac nimic, mi se părea extrem de dificil să mă și mișc, aș fi stat doar întins în pat”, a declarat Ugo Dumont, un tânăr fotograf, voluntar al ineditului experiment.

batran2

Potrivit dezvoltatorilor, costumul de îmbătrânire are ca principal scop conștientizarea celor tineri în legătură cu provocările zilnice prin care trec persoanele în vârstă. Robert Richards, în vârstă de 74 de ani, a declarat că deși nici el nu mai e tânăr, purtând costumul a înțeles și mai bine prin ce trec partenerii săi de golf mai bătrâni: “Voi fi mai răbdător cu ei când ne vom întâlni pe terenul de golf. Uneori nu îi înțelegeam, îi credeam doar morocănoși, însă nu este așa, este foarte dificil să îți găsești puterea de a merge mai departe când te confrunți cu problemele bătrâneții”.

Bran Ferren, CEO al companiei Applied Minds, dezvoltatorul ineditului costum, susține că în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat, oamenii vor reuși să creeze metode, dispozitive, care să-i mențină veșnic tineri și în formă, iar costumul nu este altceva decât opusul acestui proces: “V-aţi putea întreba de ce să vreţi un costum care să vă facă mai bătrâni. Ei bine, în următorii ani, tehnologia va evolua atât de mult încât ne va ajuta să întinerim. Altfel spus, aceeaşi tehnică pe care o folosim acum pentru a vă slăbi muşchii va fi folosită pentru a vă face muşchii mai puternici. Ceea ce folosim pentru a vă deteriora vederea va putea fi folosit pentru a vă îmbunătăţi văzul şi la fel vom face în privinţa auzului”.

sursa: dailymail.co.uk

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii