Cunoaste lumea

Noutăți

Costul panourilor solare s-ar putea reduce cu 40% datorită… unui fruct indian. În ce fel?

  •  
  •  
  •  

Oamenii de știință de la Institutul Indian de Tehnologie (IIT) Roorkee au descoperit ca fructul jamun, de culoare închisă, conține un pigment capabil să absoarbă, cu ușurință, lumina Soarelui. Fructul de jamun (Syzygium cumini), este un cunoscut produs indigen în Asia de Sud și este vândut pe stradă la prețuri foarte accesibile.

b

Pomii jamun pot crește până la o înălțime de aproape 30 de metri și pot atinge vârste de 100 de ani, iar fructele lor de culoare închisă sunt, adeseori, lăudate pentru calitățile lor terapeutice și nutriționale. Acum, aceste fructe banale, binecunoscute în zona lor de origine, ar putea juca un rol important în generarea de „energie curată” sau „energie verde”, datorită antocienilor, a pigmenților naturali ce le conferă culoarea specifică.

Prof. Soumitra Satapathi, cercetător care activează la Institutul Indian de Tehnologie (IIT) Roorkee, a declarat pentru o publicație indiană: „Am extras pigmentul, folosind etanol, și am constatat că antocianul obținut a fost un remarcabil absorbant al luminii solare.”

a

Împreună cu alți cercetători ai institutului, prof. Satapathi a folosit antocienii (coloranți natural solubili) ca agenți de absorbție a luminii, în celulele solare. Acum, ei cred că utilizarea de coloranți naturali, cum ar fi pigmentul extras din jamun, ar putea reduce costurile panourilor solare cu până la 40%. Pigmentul antocian mai este prezent și în afine, zmeură, cireșe și coacăze.

Fructul de jamun poate fi obținut la prețuri infime, iar pigmentul său ar putea constitui o alternativă biodegradabilă și non-toxică la coloranții sintetici care se folosesc în anumite tipuri de panouri solare, diferite de cele clasice – care se bazează pe siliciu (ca material semiconductor). India și-a propus ca până în 2030 să obțină 40% din energia electrică pe care o consumă din surse regenerabile, parcurile solare fiind una dintre sursele preferabile de energie verde.

e

c

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: inhabitat.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii