Noutăți

“Corpurile Platonice”: Obiectele de piatră din epoca neoliticului descoperite în Scoția și legătura lor cu geometria sacră

Au fost descoperite în urmă cu 150 de ani, însă au rămas un mister până în zilele noastre. Vorbim despre niște obiecte sferice de mici dimensiuni, găsite în nord-estul Scoției. Micile obiecte de piatră sunt sculptate și decorate cu modele uniforme circulare extrem de precise, executate în epoca neolitică, conform datărilor.

Absența deteriorării îi derutează pe arheologi care nu le înțeleg scopul și nici modul în care s-au conservat atât de bine. Până în prezent, peste 400 de astfel de artefcate au fost descoperite și aproape toate dintre ele sunt conforme cu un tip de formă geometrică cunoscută sub numele de Corpurile lui Platon, ceea ce sugerează faptul că omul avea cunoștințe de geometrie sacră încă din epoca neolitică.

piatra2 piatra3 piatra4

Poliedrele au fost analizate în detaliu de filosoful grec Platon, care considera că cele 5 tipuri de figuri geometrice de acest tip – tetraedrul, cubul, octaedrul, dodecaedrul şi icosaedrul- stau la baza creaţiei Pământului. Platon a asociat poliedrele regulate cu cele 4 elemente ale naturii, pământ, aer, apă şi foc, în timp cel al cincilea corp corespundea structurii din care se compunea lumea cerească, cea nevăzută de om.

“În opinia noastră, acești oameni din neolitic au încercat să descopere geometria. Aceste pietre sunt dovada vie”, scrie Ian Begg, un arhitect scoțian pensionar, care s-a ocupat de studierea pietrelor.

piatra1
sursa: www.ashmolean.org / Ancient Wisdom / www.ianbeggarchitect.co.uk

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on “Corpurile Platonice”: Obiectele de piatră din epoca neoliticului descoperite în Scoția și legătura lor cu geometria sacră

 1. cetățeanul tulburat // 28 ianuarie 2017 at 23:36 // Răspunde

  Scoțienii au voie să zică ce vor despre cele pietre, dar ăsta nu înseamnă că eu trebuie să înghit gălușca lor cu cea “geometrie sacră”…Cam sună ca naiba…și de ce nu pot fi luate cele pietre ca niște amulete sau jucării pentru copiii “oamenilor” din neolitic?!
  Sau poate era material didactic la o școală din neolitic, precum avem noi cuburi din lemn la școlile noastre când faceam adunarea și scăderea în clasele primare?!
  Eu unul nu pun botul la vrajeala lor precum oamenii din neolitic umblau ziua după vânat și pescuit,
  iar seara înainte de culcare studiau geometria “sacră”! Având în vedere că noi astăzi ne considerăm supermeni comparativ cu cei din neolitic, un tetraedru e ușor de realizat în zilele noastre
  sculptat în piatră, dar cum de s-au gândit cei din neolitic la icosaedru(20 fețe) având în vedere că nu existau computere în acele vremuri? Ori poate erau dar nu de pe planeta asta 😉

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii