Noutăți

“Coroana timidă” – locuri unde crengile copacilor nu se ating. Ce este acest fenomen ciudat, documentat încă din 1920?

Acest fenomen natural misterios în care coroanele unor specii de copaci nu se ating una de cealaltă, ci sunt separate de un spațiu clar vizibil de la nivelul solului îi nedumerește pe oamenii de știință. Efectul apare de obicei între copacii aceleiași specii, dar a fost observat și între arbori de la specii diferite.

Fenomenul “Shyness Crown” a fost inițial documentat în literatura de specialitate în anii 1920, dar cercetătorii nu au reușit nici până astăzi să ajungă la un consens cu privire la cauzele sale. Există multe teorii care se întâlnesc în cercurile științifice, dintre care majoritatea au sens, dar nimeni nu a fost capabil să demonstreze fără umbra unei îndoieli de ce unii copaci evită să se atingă reciproc.

În cartea sa din 1955 “Obiceiurile de creștere ale eucaliptului”, pădurarul de origine australiană M.R. Jacobs scrie că vârfurile crescânde ale copacilor sunt sensibile la abraziune, ceea ce are drept consecință restrângerea coroanelor. În 1986, această teorie a fost susținută și de dr. Miguel Franco, care a observat că ramurile copacilor Picea sitchensis (Sitka spruce) și Larix kaempferi au suferit pagube fizice în timpul abraziunii, care a distrus ramurile din vârf.

crown-shyness-trees5-750x604 crown-shyness-trees4-750x498 crown-shyness-trees-750x500

Dar, în timp ce teoria de mai sus este probabil cea mai răspândită, cu siguranță nu este singura. Unii oameni de știință au sugerat că “timiditatea coroanei” este un mecanism menit să oprească răspândirea insectelor care mănâncă frunze.

Potrivit unui cărturar malaezian care a studiat arborii Dryobalanops, dar nu a găsit urme de abraziune, în ciuda timidității coroanei, susține că vârfurile crescânde ale copacilor au fost sensibile la nivelurile de lumină și au încetat să crească atunci când s-au apropiat de ceilalți copaci. Știința sprijină, de asemenea, această teorie, deoarece plantele sunt capabile să înțeleagă cât de apropiate sunt de celelalte plante prin detectarea unei frecvențe specifice de lumină.

crown-shyness-trees3-750x563 crown-shyness-trees2-750x563

sursa: http://www.odditycentral.com/travel/crown-shyness-when-trees-avoid-touching-each-other.html

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii