Noutăți

Coreea de Nord este în mare pericol: China a masat 150.000 de militari la granița sa, iar Trump a trimis o flotă de război. Au China și SUA o înțelegere?

  •  
  •  
  •  

Se pare că zilele regimului de la Phenian sunt numărate. Spre deosebire de predecesorul său Barack Obama, Donald Trump este foarte hotărât să redevină principalul actor militar pe scena internațională și, după cum a spus-o fără echivoc, o Coreea de Nord înarmată nuclear este o variantă inacceptabilă pentru americani. Iar dacă este inacceptabilă, înseamnă că americanii sunt hotărâți să acționeze preventiv, în condițiile în care Kim Jong-un este la fel de hotărât să își dezvolte un arsenal nuclear.

În același timp, China, al cărui președinte tocmai ce s-a întors de la Washington, unde a avut o întâlnire cu președintele american, și-a radicalizat mesajul față de aliatul său Kim Jong-un avertizând Coreea de Nord că va face o greșeală enormă dacă va continua programul nuclear și dacă va mai face experimente nucleare. Mai mult decât atât, China a masat o armată întreagă la granița cu acest stat – nu mai puțin de 150.000 de militari și cadre medicale.

Există, așadar, o înțelegere între China ți SUA în ceea ce privește îndepăratrea de la putere a lui Kim Jong-un? S-ar părea că da și că cea care va acționa prima va fi SUA.

Iată care sunt scenariile avute în vedere, conform Cotidianul.ro:

la începutul vizitei președintelui chinez, presa americană anunța trei scenarii de acțiune a Statelor Unite împotriva Coreei de Nord, scenarii stabilite în Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă: instalarea unor rachete nucleare americane în Coreea de Sud (cea mai gravă măsură din punct de vedere al Chinei); o operațiune pentru asasinarea liderului Kim Jong-un; o operațiune CIA pentru infiltrarea unor agenți sud-coreeni care să saboteze infrastructurile militare și civile nord-coreene.

Marți, Donald Trump a devenit și mai ferm în ce privește Coreea de Nord. „Coreea de Nord vrea să aibă probleme. Dacă China decide să ne ajute, ar fi minunat. Dacă nu, atunci vom rezolva problema singuri“, a scris Trump pe Twitter. Apoi a intervenit la televiziunea Fox News. „Eu nu sunt ca Obama, când se vorbea mult în timp ce așteptam să lovim Mosulul“, a spus Trump, cu referire la frontul din Irak. „Trimitem o «armada» foarte puternică. Avem submarine foarte puternice, mult mai puternice decât portavionul, vă pot spune asta. Și avem cei mai buni militari din lume. Vă spun: Kim Jong-un comite o gravă eroare“, a spus Trump. (Citește mai mult aici: Cotidianul.ro)

Ceea ce este limpede este faptul că Donald Trump este imprevizibil și, în același timp, foarte hotărât: Într-un interval de o săptămână a atacat Siria și Afganistanul și a trimis o flotă (cu siguranță și submarine) de război către granițele Coreei de Nord. În condițiile în care Kim Jong-un a amenințat SUA cu represesalii NUCLEARE, în cazul oricărei provocări militare, previziunile pentru această parte de lume nu sunt deloc optimiste!

Adrian Albu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii