AIM radionica curs online

Noutăți

Corăbii naufragiate în Canada acum 200 de ani, descoperite prin teste sonore

Epavele vaselor Erebus și Terror au fost etichetate drept sit istoric național în Canada. Descoperirea lor, datorată investigațiilor sonore, a dus la confirmarea cercetărilor de pâna acum. Până în 2014, nimeni nu a știut unde au naufragiat. Prim-ministrul canadian Stephen Harper a spus că descoperirea lor recentă “a rezolvat una dintre cele mai mari mistere din Canada.”

Guvernul canadian a început căutarea navelor lui Franklin în 2008, ca parte a unei strategii de a afirma suveranitatea Canadei asupra Pasajului de Nord-Vest, care a devenit recent accesibil pentru transportul maritim datorită topirii gheții arctice.

Descoperirea a fost descrisă de un arheolog britanic, William Battersbyca, drept cea mai mare descoperire arheologică din lume de la deschiderea mormântului lui Tutankhamon în urmă cu aproape 100 de ani.

Misterul acestor naufragii a cuprins generații întregi, în parte pentru că nimeni nu știe exact ce s-a întâmplat cu echipajul.

Franklin-37-m-transect.ashx
Sir John Franklin și oamenii lui au plecat din Anglia spre Arctica la bordul navelor HMS Erebus și HMS Terror. În 1846, cele două nave au fost prinse în gheață în apropierea Insulei King William, și de atunci nu s-a mai auzit nimic despre ele. Franklin a murit acolo la 11 iunie 1847, potrivit unei note găsite mai târziu pe insula Regele William. Erebus și Terror au fost considerate minuni tehnologice la timpul lor. Ele au supraviețuit unei expediții în Antarctica, dar nu au rezistat în zona de nord a Canadei.

Scufundări la situl HMS Erebus au adus la suprafață o mulțime de artefacte, inclusiv o sticlă de medicament, nasturi de metal, plăci și chiar un tun.

Franklin-photo-0025.ashxEchipa de arheologi a „Parks Canada’s Underwater Archaeology” la bordul navei de cercetare „Investigatorul”, pentru a confirma datele sonore pe partea de scanare.

diver-pump-tube-150602Un scafandru explorează epava a HMS Erebus în aprilie 2015 în timpul unei expediții de 5 zile.

cannon-close-150602Ștampilă pe un tun de pe nava HMS Erebus cu inițialele “GR” înconjurat de motto-ul “HONI OSIM QUI MAL Y Pense”, iar deasupra cu o coroană. Acesta a fost cifrul regelui George III.

white-plate-detail-150602O imagine detaliată a unei plăci ceramice găsite la bordul HMS Erebus. Această placă a fost decorată cu modelul comun de salcie albastră și este marcată “Royal Patent Staffordshire China.”

_77483054_77482243HMS Erebus și HMS Terror, așa cum au apărut în Illustrated London News.

traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: livescience.com, bbc.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii