Noutăți

Copilăria și tinerețea lui Constantin Brâncuși

  •  
  •  
  •  

Constantin Brâncuși s-a născut pe 19 februarie 1876 în Hobița, Gorj. El a fost deschizător de drumuri în sculptura abstractă. Lucrările lui în bronz și marmură sunt caracterizate prin forme pure și elegante. El a realizat numeroase sculpturi în lemn, de multe ori  având o tentă folclorică și, adesea, a realizat prototipuri pentru lucrări care, mai târziu, au fost executate în alte materiale. El este cel mai bine cunoscut pentru sculpturile lui abstracte cu capete ovale și cu pasări în zbor.

constantin_brancusi-pasărea-în-văzduh

download

Părinții lui Brâncuși erau țărani, iar copilul lor nu a mers la scoală pe vremea aceea. El se ocupa de păstorit, mai întâi pentru familia lui, apoi pentru alți oameni din Carpați. Atunci a învățat pentru prima dată să sculpteze în lemn, o artă populară în zonele rurale unde se făceau linguri, piloni pentru pat și fațade de case. Stilul acestor ornamente va influența câteva dintre operele lui Brâncuși de mai târziu.

Constantin-Brancusi

Când avea 9 ani, Brâncuși s-a dus la Târgu Jiu să caute de muncă. Mai întâi a lucrat ca vopsitor, apoi a lucrat la un magazin alimentar în Slatina. El lucra încă în lemn, făcând proiecte elaborate, cum este acela al construcției unei viori. Aceste proiecte au atras atenția cuiva care l-a înscris la Școala de Arte din Craiova în 1894. Ca să poată studia, a fost nevoie ca Brâncuși să învețe singur să scrie și să citească.

În 1896, la vârsta de 20 de ani, Brâncuși a început să călătorească pentru prima dată: a mers în Viena și s-a angajat ca dulgher, pentru a se putea întreține. Pentru că își dorea să devină sculptor, în 1898 el a dat examen și a fost admis la Școala de Arte Fine din București. Pentru că a devenit interesat de Auguste Rodin și de ce se mai întâmpla pe plan artistic dincolo de granițele țării, Brâncuși a plecat spre Munchen unde a stat până în primăvara lui 1904. Apoi a decis să meargă la Paris, ceea ce era foarte scump, așa că a făcut o mare parte din drum pe jos, cu bagajul în spate și a trebuit să își vândă ceasul pentru a putea plăti biletul de traversare cu barca a lacului Constance. A ajuns la Paris în iulie și, din acelmoment, cariera lui de artist ia avânt.

eileen-lane-portrait-w4wng6 Brancusi-Autoportret

Traducerea și adaptarea, Ancuța Motoianu

Sursa: www.britannica.com

Surse foto: www.eroiiromanieichic.ro, www.luispopa.ro, beautyink.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii