Cunoaste lumea

Noutăți

Copiii din satele de oieri intră în vacanța de vară mai devreme cu o lună

  •  
  •  
  •  

„Văratul” oilor la munte hotărăște vacanța copiilor din satele de oieri din Munții Sebeșului. În aceste sate se practică un păstorit de pendulare periodică, și acest lucru face ca pentru copii vacanța de vară să înceapă cu mult mai devreme decât în mod normal, respectiv de săptămâna viitoare, pentru a-și putea însoți părinții în transhumanță. Ei vor reîncepe școala la 1 octombrie, „această structură a anului școlar, cu o vacanță de vară de patru luni și jumătate, existând și în perioada regimului comunist”.

Inspectorul școlar general Marcela Dărămuș a declarat, luni, pentru agerpres, că preșcolarii și școlarii din Loman (58), Pleși (5) și Tonea (10), comuna Săsciori, și Purcăreți (28) și Strungari (56), comuna Pianu de Jos, vor avea vineri festivitatea de încheiere a anului școlar, urmând să intre în vacanță din data de 23 mai.

101_1697
„Familiile de păstori din aceste sate din Munții Sebeșului urcă, în mai, cu animalele în zona fânațelor, unde stau aproximativ o lună, iar de aici pleacă apoi cu turmele de oi, pentru o perioadă de trei luni, în pășunile alpine. Aici, fiecare sat își are propriile stâne, unde organizarea vieții pastorale se face prin asociere pe criterii de rudenie, prietenie sau vecinătăți. După 8 septembrie, coboară din nou în zona prealpină, la fânațe, iar de aici, după alte câteva săptămâni, revin în sat.” (agerpres)

Transhumanța este mișcarea sezonieră oamenilor și a oilor, de obicei între vale (unde turmele stau iarna) și munte (unde turmele stau vara).

Tradiția transhumanței, veche de mii de ani, este o practică importantă a păstoritului încă din antichitate. Consistă în deplasarea sezonieră a turmelor, în general în zonele de relief cu pășuni bogate, și locurile de iernat, în general în zonele de șes și cu climă mai blândă iarna. Printre țările unde această practică are loc, pot fi menționate România, Scoția, Caucazul, Ciadul, Marocul, Franța, Italia, Irlanda, Islanda, Libanul, România și Republica Moldova, Bulgaria, Grecia, Spania, Iranul, Turcia, Macedonia, India, Elveția, Gruzia și Lesotho. Este practicată și de poporul nomadic sami din Scandinavia, care își mută renii parțial domesticiți între regiuni. Astfel se presupune că originea transhumanței se găsește în migrațiile naturale ale animalelor sălbatice care stau la baza speciilor domestice create de om. (wikipedia)

Tradiția transhumanței s-a diminuat mult începând cu secolul XX din cauza agriculturii tehnologizate.

transhumantafoto alba24.ro (badorgood.com)

surse: agerpres, alba24.ro, financiarul.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii