Noutăți

Copacii Mergători există cu adevărat?

Un articol publicat zilele trecute pe site-ul BBC, vorbește despre o abilitate unică dezvoltată de o specie de palmieri ce se găsește în pădurile tropicale din America Centrală și de Sud, aceea de a se deplasa. Cum este posibil? Ei bine “Palm Walking” sau în traducere „Palmierul Mergător”, poate umbla la umbra soarelui prin creșterea rădăcinilor în direcția în care vrea să călătorească pentru un sol mai bun. De îndată ce noile rădăcini i-au crescut, palmierul renunță la cele vechi, care sunt lăsate să se usuce. Acest lucru i-ar permite să se miște încet spre partea în care noile rădăcini cresc. Rădăcinile palmierului sunt lungi, robuste și cresc spre exterior de la baza copacului, lucru ce îi permite să își procure seva necesară dezvoltării direct de la nivelul solului.

palmier1 palmier2

Ideea că Uun copac poate să își aleagă locul în care vrea să crească mergând singur a fost sugerată pentru prima dată de dr. John H. Bodley în 1980, care a studiat la rândul său acești palmieri unici. Totuși nu toți biologii sunt de aceeași părere, unii cred că acest lucru este doar o poveste fascinantă dar care nu poate fi și adevărată. Printre sceptici se număra și Gerardo Avalos, director al Centrului pentru Studii de dezvoltare durabilă din Costa Rica care publica în anul 2005 un studiu în care arata că arborele este într-adevăr capabil de a crește noi rădăcini într-o anumită direcție și că poate să renunțe la cele vechi, însă nu a găsit elemente care să îl determine să creadă că palmierul ar fi capabil să își deplaseze tot trunchiul.

Și în 2009 au apărut studii care susțin că abilitatea palmierului de a se deplasa este doar un mit. Totuși mit sau nu, nimeni nu a putut să răspundă până acum la rolul pe care îl joacă aceste rădăcini unice, similare unor picioroange. Teoriile sugerează faptul că multitudinea rădăcinilor îl ajută să se stabilească în zone mlăștinoase în timp ce alți cred că îi permit arborelui să crească mai înalt.

treeawlk44

Traducerea și adptarea: Radu Ungureanu

sursa: bbc.com

sursa: palmpedia.net

sursa: amusingplanet.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii