Noutăți

Copacii Matusalemici – cei mai bătrâni arbori de pe Pământ

În zonele muntoase din California, Statele Unite ale Americii, se găsește o specie de pini unică în lume. Pinus Longaeva sunt considerați a fi cea mai bătrână specie de arbori din lume. Un exemplar poate trăi și 5.000 de ani. La altitudini de peste 3000 de metri, vântul suflă aproape constant, temperaturile medii sunt situate sub pragul de îngheț, iar solul este extrem de uscat, nivelul de precipitații fiind foarte mic. Tocmai datorită acestor condiții extreme, copacii cresc extrem de încet.

Lemnul este dur și rezistent la invazia unor insecte, fungi sau alți potențiali dăunători. Durabilitatea extremă joacă un rol important în longevitatea arborelui. În timp ce alte specii de arbori și arbuști care cresc la asemenea altitudini suferă de putregai, Pinus Longaeva nu are o asemenea problemă. Mai mult, în timpul perioadelor ploioase, arborele „produce” o scoarță nouă de culoare întunecată. După cercetări amănunțite, s-a constatat faptul că în anii umezi, acest inel nou e mult mai lat decât în cei secetoși, ceea ce i-a determinat pe oamenii de știință să afirme că rolul acelei scoarțe este acela de a proteja copacul de infiltrarea apei în exces.

Cel mai veche Pinus Longaeva a fost descoperit în Munții Albi din estul Californiei. Copacul are 5,062 ani, conform datării din anul 2012. Poreclit “Matusalem”, la fel ca numele personajului biblic despre care se crede că a trăit 969 de ani, se află într-o zonă plină de astfel de pini milenari. Solul în care aceștia cresc este unul special, bogat în carbonat de calciu și magneziu, factori care contribuie de asemenea la longevitatea acestei specii.

Arborii ajung la înălțimi cuprinse între 5 și 15 metri, iar diametrul trunchiului este de 2,3 – 3,6 metri. Coaja este deschisă, luminoasă, de culoare galben-portocaliu și subțire. Acele au între 2,5 și 4 centimetri și sunt de culoare verde intens.

pin7 pin6 pin5 pin4 pin3 pin2

sursa:  blueplanetbiomes.org/bristlecone_pine.htm

sursa: https://www.nps.gov/grba/planyourvisit/identifying-bristlecone-pines.htm

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Copacii Matusalemici – cei mai bătrâni arbori de pe Pământ

  1. cristian c. n. // 11 iunie 2016 at 19:28 // Răspunde

    Sa inteleg ca “cercetatorii” de la Holzindustrie n-au ajuns pe acolo!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii