Noutăți

Coober Pedy : Orașul subteran aflat la capătul lumii și micuța biserică ortodoxă de aici

  •  
  •  
  •  

Coober Pedy este un oraș subteran locuibil și în prezent. Localitatea din sudul Australiei a fost înființată în anul 1915 , după ce în zonă s-a descoperit opalul. Acesta este un mineral de excepție care se prezintă numai amorf, fiind un silicat hidratat cu formula chimică SiO2*nH2O. Temperaturile, ce sar des de 40 de grade celsius, i-a făcut pe minerii veniți aici să nu-și construiască casele pe pământ, ci în interiorul colinelor din apropierea minei, prin săparea de galerii întregi. Astfel, în casele subterane temperatura rămâne tot timpul undeva în jurul valorii de 24 de grade, iar umiditatea nu depăşeşte 20%.  Locuințele în care trăiesc circa 2.000 de oameni în prezent, sunt interconectate între ele printr-o  serie de tuneluri și beneficiază de curent electric, sisteme de ventilație și apă menajeră.

coober-pedy-5

coober-pedy-7

coober-pedy-9

Micuța localitate are și de un lăcaș de cult ortodox ce are hramul Sf. Ilie dar și un cimitir, ambele fiind construite de comunitatea de mineri împreună cu un preot de origine sîrbă.

coober-pedy-20

coober-pedy-19

Numele de Coober Pedy provine de la o expresie a indigenilor “kupa piti” , ceea ce înseamnă „gaura omului alb din pământ”. Oraşul este faimos nu doar pentru modul în care trăiesc acești oameni, ci şi pentru faptul că este capitala mondială a opalului,  de aici fiind extras circa 70% din totalul opalului din întreaga lume.

 

coober-pedy-21

coober-pedy-18

coober-pedy-4

sursa: http://www.outback-australia-travel-secrets.com/coober-pedy-underground-homes.html

sursa: https://en.wikipedia.org/?title=Coober_Pedy

sursa: http://www.amusingplanet.com/2015/06/coober-pedy-australian-town-that-lives.html


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii