Noutăți

Convertirea afro-americanilor la ortodoxie, un fenomen la zi în SUA

 •  
 •  
 •  

Frăția Sfăntului Moise cel Negru este un grup de creștini ortodocși care se angajează să transmita idealurile multirasiale și studiul vechilor rădăcini africane ale credinței creștine. În prezent, în SUA, din ce în ce mai mulți predicatori sau preoți afro-americani, precum și persoane civile provenite din familiile de sclavi aduși din Africa, se convertesc la ortodoxism.

“Ne dorim ca prin eforturile noastre să aducem credința ortodoxă la dispoziția comunității Afro-Americane și de a ajuta Biserica în sine, în realizarea acestui obiectiv.” este deviza membrilor bisericii ortodoxe afro-americane.

Care sunt însă rădăcinile acestei frății a Sfăntului Moise cel Negru?

Sfântul Moise cel Negru a trăit în anii 330-405 e.n. și a fost cunoscut și sub numele de Abba Moise, Etiopianul sau Puternicul. A fost un călugăr ascet și preot în Egipt în secolul al patrulea e.n.

44776.p

Sfântul Moise cel Negru

La vremea respectivă, Moise a fost slujitor al unui funcționar guvernamental din Egipt care l-a demis pentru furt. După acest incident, el a devenit liderul unei grupe de bandiți care cutreierau Valea Nilului răspândind teroare și violență. La un moment dat, un câine l-a împiedicat pe Moise să efectueze un jaf, așa că a jurat să se răzbune pe proprietar. Și-a luat arma în gură și a traversat râul spre coliba proprietarului. Dar și acolo un câine l-a alertat pe proprietar astfel încât Moise a fost nevoit să se ascundă. Drept răzbunare, a luat o parte din oile proprietarului și le-a omorât. S-a ascuns de autorități în coliba unor călugări, într-o colonie în deșertul Wadi El Natrun, numită în acea vreme Sketes, lângă Alexandria. Aici i-a observat pe călugpri, luând cunoștință de dedicarea vieții lor, precum și pacea și mulțumirea lor. Toate acestea l-au influențat pe Moise profund. Curând a renunțat la vechiul său mod de viață, s-a botezat, a devenit creștin și a aderat la comunitatea monahală de la Sketes.

Cu timpul, Moise a devenit liderul spiritual al unei colonii de pustnici din deșertul de Vest. Mai târziu, el a fost hirotonit.

O interpretare modernă a vieții lui Moise cel Negru, îl onorează și-l numește apostol al non-violenței. Moaștele sale se găsesc astăzi la Biserica Fecioara Maria de la Mănăstirea Paromeos din Egipt.

În prezent, un fenomen neașteptat ia amploare în Statele Unite ale Americii: tot mai mulți afro-americani se întorc către ortodoxism! Întâi pastorii și preoții altor denominații se convertesc, urmați fiind de alți credincioși. Sa pare că rădăcinile ortodoxismului sunt recunoscute ca fiind cele mai vechi și mai corecte în credința creștină.

Moise Berry, părintele de la Biserica Ortodoxă „Născătoarea de Dumnezeu – Neașteptata Bucurie” din Ash Grove, statul Arkansas, este fondatorul și președintele Frăției Sfantului Moise cel Negru. El este cel care explică modul în care vechea credință poate elibera omul din punct de vedere spiritual, dar și din închisoarea minții. El vorbește ori de câte ori are ocazia de rădăcinile africane ale Ortodoxiei și experiența afro-americanilor.

maxresdefaultpărintele Moise Berry

Și-a început cariera ca predicator protestant, o tradiție de familie păstrată din anii 1800. Apoi, în 1983, a vizitat o biserică ortodoxă din Atlanta. A fost profund mișcat de aceasta vizită, încât s-a convertit pentru a deveni preot în Biserica Ortodoxă a Americii. Totodată, el a ajutat la organizarea unei coaliții a clericilor, savanților și liderilor veniți în orașul Detroit. “Reconectarea cu tradiția ortodoxă ne pune în legătură cu cele mai vechi tradiții creștine. Aceasta înseamnă că, atunci când strămoșii noștri au fost aduși aici ca sclavi, ei nu au ajuns aici doar cu o colecție de religii tribale. Ei nu au descoperit aici Creștinismul. De fapt, mulți africani erau deja parte a Bisericii vechi creștine”. a declarat părintele Moise Berry la Conferința Sărbătoririi Rădăcinilor africane ale Creștinismului Ortodox din 2011.

Frăția Sfăntului Moise cel Negru organizează anual o “conferință care se adresează celor cu puține cunoștințe legate de Ortodoxie, precum și celor ce moștenesc rădăcinile africane ale Ortodoxiei. Viziunea coaliției este aceea de a-i aduce mai aproape pe americani de Hristos.” (ortodox.md)

357fc-africasfinții ortodoxi din Africa

traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse mosesblack.org, antiochian.org, desertfathersdispatch.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

1 Comment on Convertirea afro-americanilor la ortodoxie, un fenomen la zi în SUA

 1. Se spune ortodoxie si nu ortodoxism,
  pentru ca ortodoxia, spre deosebire de:
  socialism, liberalism, catolicism, islamism, budism, confucianism, comunism, nazism, europenism, romanism, dacism, etc, nu este o ideologie.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii