Noutăți

Controversa asupra originii etnice a marelui inventator Nikola Tesla. A fost sau nu a fost ROMÂN? Află mai multe aici:

În ultima vreme s-a discutat în contradictoriu despre originea etnică a lui Nikola Tesla. Este român, sârb sau croat? Desigur, fiecare națiune l-ar vrea al ei. Vorbim totuși de Tesla, probabil cel mai mare inventator din toate timpurile, un vizionar mai profund chiar și decât Einstein. Și pentru subiectul origini lui etnice preocupă multă lume, vă propun să citiți un articol publicat în Formula As de Prof. univ. asoc. dr. ing. Dinu-Ştefan T. Moraru, membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.

De asemenea, vă invit să urmăriți, în finalul acestui text, două emisiuni pe care le-am realizat la Nașul Tv despre Viața și invențiile lui Nikola Tesla…

Daniel Roxin

***********************

<<Marele savant şi inventator Nicolae Teslea (Nikola Tesla) s-a născut în noaptea de 9 spre 10 iulie 1856, ca fiu al preotului ortodox Milutin Teslea şi al Gicai Mandici. Familia tatălui era de grăniceri antiotomani, în fostul imperiu austro-ungar.

Numele iniţial de familie era Drăghici, dar el a fost înlocuit în timp, prin porecla de Teslea, după meseria transmisă în familie, de dulgher (teslari). Tatăl lui Nicu Teslea (Tesla) a mai avut un frate, Iosif, militar de carieră, care după absolvirea şcolii de ofiţeri a predat matematică în diferite şcoli militare, ca până la urmă să ajungă profesor la Academia de Război din Viena. Tatăl lui Teslea, iniţial, şi el elev la şcoala militară, şi-a schimbat repede profesia, trecând la seminarul teologic, devenind preot ortodox în 1845, când s-a însurat cu Gica. Biserica în care a slujit iniţial părintele Teslea se găsea în comuna Similian, la poalele munţilor Velebiti, acoperiţi de păduri de stejar, fag şi corn, în provincia Lica, cu centrul la Gospici, unde a fost transferat şi părintele.

Henri Coandă îl prezintă pe marele inventator Tesla ca român bănăţean din Banatul sârbesc, dar realitatea era că prietenul sau Nicolae era istro-român din Croaţia. Provincia Lica era locuita compact de istro-românii morlaci, încă din sec. XV-XVI. Gospici se afla la câţiva kilometri de ţărmurile Marii Adriatice, iar satul Similian la 12 km de Gospici, satul fiind patria lui Tesla, Teslea, Tesla.

Preotul, om cult, se interesa cu precădere de literatură, filosofie, ştiinţe naturale şi matematică. Încercarea de desnaţionalizare i-a adunat pe morlaci sub stindardul bisericii ortodoxe.

Mama lui Teslea, Gica Mandici, româncă şi ea după nume, a rămas – copilă fiind – orfană, şi a trebuit să se ocupe de cei şase fraţi mai mici. Tatăl său a refuzat s-o trimită la o şcoală în limbă străina, dar ca autodidactă şi-a completat cultura ca elevă a soţului ei. În casa preotului se strânsese, cum am văzut mai sus, o vasta bibliotecă din felurite domenii, mai mult ştiinţifice. Gica era vestită datorită frumoaselor broderii pe care le făcea.

Teslea a mai avut un frate, Dan, mort tânăr într-un accident, şi trei surori: Anghelina, Milica şi Marita, mezina pe care a iubit-o cel mai mult.

Despre familia Teslea s-ar putea povesti mult.

Nicolae, inventatorul, şi-a făcut studiile la Karlovat şi la Politehnica din Graz (1875-1881). Îşi începe celebrele descoperiri şi invenţii încă din 1881-1882 la Graz, la Budapesta, la Paris, în cadrul Companiei Edison (1882), Strasbourg (1884), după care porneşte în vajnica odisee americană.

Când zici Nicolae Teslea (1856-1943), te gândeşti la istro-românul devenit cetăţean american, omul de ştiinţă şi inventatorul prolific în domeniul electro şi radiotehnicii, descoperitorul câmpului magnetic învârtitor (simultan cu italianul Galileo Ferraris, 1847-1897). Tot el a inventat şi sistemul bifazat de curent electric alternativ şi a studiat curentul de înaltă frecvenţă. El a construit primele motoare asincrone bifazate, generatoarele electrice, transformatorul electric de înaltă frecvenţă etc. În atomistica, a cercetat fisiunea nucleelor atomice, cu ajutorul generatorului electrostatic de înaltă tensiune. Noi, românii, am uitat să-l comemoram la 140 de ani de la naştere, când Tesla a fost pomenit doar, într-o scurtă comunicare de 15 minute la Academie, de prof. N. Leonăchescu.

Invenţia fenomenului „câmp electric învârtitor” se naşte în 1882 la Budapesta, dar imediat, în baza unei recomandări, Teslea pleacă la Paris, unde este angajat la „Compania continentală Edison”. Aici, modifică dinamo-maşina Edison. În cadrul aceleiaşi companii, construieşte centrala electrică Strasbourg. Deşi i se promiseseră 25.000 dolari la încheierea dificilei lucrări, a fost frustrat de gratificaţii. Unul din asistenţii lui Edison, Charles Bechelore, îi propune să emigreze în America şi îi dă o scrisoare de recomandare pentru Edison personal (1884). După unele peripeţii (i s-au furat banii în gara Le Havre), se adresează proprietarului vasului, care îi înţelege situaţia (biletul şi locul îi aparţineau, fiind nominalizat), şi pe baza documentului de bord este primit şi astfel, fără bilet, ajunge la New York, unde se prezintă la Edison. Este primit cu dificultăţi şi răceală, dar în baza recomandării scrise, este angajat în atelierele companiei, ca inginer-electrician pentru repararea motoarelor şi generatoarelor de curent continuu Edison.

O situaţie neprevăzută îl face să se remarce în mod deosebit (1885). Transatlanticul Oregon, dotat cu generator Edison, care se defectase, trebuia să plece spre Europa la data fixă; avea toate locurile vândute şi întârzierea le-ar fi adus armatorilor mari pagube. Firma lui Edison îl însărcinează pe Teslea să repare scurt-circuitul generatorului, cauza pe care o descoperă în spirele înfăşurării bobinei şi o remediază, rebobinând-o în 20 de ore. Edison îi promisese un premiu de 50.000 dolari dacă defecţiunea este îndepărtata în timp util plecării vasului la data prenotată. Nava pleacă la timp, dar promisiunea premiului se transformă în explicaţii: fusese o glumă. Nici alte gratificaţii promise, de exemplu pentru perfecţionarea generatoarelor şi motoarelor electrice Edison în 24 de variante, înzestrate cu un regulator şi un nou tip de întrerupător, nu i se acordă. Edificat asupra conduitei lui Edison, Teslea va lucra de acum înainte pe cont propriu şi va realiza definitivarea sistemului sau original, bazat pe curenţi alternativi polifazaţi. Trecerea timpului îi dă dreptate lui Teslea în competiţia sa cu Edison şi treptat, teza sa privind curentul alternativ se impune.

Din primăvara lui 1885, mândrul Teslea refuză să mai colaboreze cu Edison şi lucrează independent, înfiinţându-şi propria firma, „Tesla Arc Light Company”.

Într-o discuţie cu Henri Coandă, înregistrată pe magnetofon, marele savant mi-a declarat personal că îl cunoscuse pe Teslea: „Eu l-am cunoscut pe Teslea, când eram tânăr de tot, prin tatăl meu (Generalul Constantin Coandă – n.n.), care a fost întotdeauna lângă mine. Nicolae Teslea, care este inventatorul curentului electric alternativ, era român din Banat (era aromân – n.n.); e bănăţean, şi felul lui de a gândi şi de a vedea, m-a frapat enorm de mult. El era cu patru luni mai tânăr faţă de tatăl meu, dar nu pot sa spun că nu am fost influenţat şi de el, pentru că felul lui de a vorbi şi de a prezenta lucrurile erau aşa de extraordinare încât, deşi eram copil, n-am uitat. Vezi, unul din românii foarte importanţi, care a schimbat poate toată viaţa omenirii, e un bănăţean!…”. Daca acum, să zicem 150 de ani, s-ar fi spus, ar fi venit cineva să ne spună cum spunea Teslea Nicolae, Teslea, românul din Banat: „Voi face lumină electrică, adică lumină, voi face asta mişcând o bucată de fier în faţa unui fir de aramă”, lumea l-ar fi închis ca nebun. Întâlnirea lui Coandă cu Teslea s-a petrecut în 1893, când Teslea se afla în ţară, datorita morţii mamei sale. Era deja celebru în lumea întreagă, în România însă mai puţin.

În noiembrie 1933, recent emigrat în SUA, Albert Einstein află de cercetările lui Tesla asupra fisiunii nucleare şi caută să-l cunoască. Apropierea se face cu ajutorul unui tânăr reporter ştiinţific, Kenneth Sweasy, care se prezintă la Tesla cu o scrisoare de recomandare din partea lui Einstein. Teslea avea 75 de ani, în 1931, când primeşte scrisoarea lui Einstein. Cu prilejul sărbătoririi aniversării sale, el mărturiseşte că lucra la o nouă sursă de energie, informaţie care-l incită pe Einstein spre a-l cunoaşte.

Teslea se ocupa de câmpurile gravitaţionale (asemenea celui electromagnetic). Einstein ia cunoştinţa de articolul savantului roman din „Scientific American”, bazat pe experienţele efectuate la instalaţia sa de la Institutul Tehnologic din Massachussetts (1934), pentru obţinerea tensiunilor înalte, cu ajutorul unui generator Van den Graaf, destinat cercetării nucleului atomic.

La 13 martie 1885, un incendiu distruge laboratorul lui Teslea din New York. Flăcările mistuie toate instalaţiile de telegrafie şi întreaga aparatură pentru obţinerea curenţilor de înaltă frecvenţă. Catastrofa îl lasă sărac la bătrâneţe pe Teslea, fără mijloace financiare, dar savantul îşi recompensează secretarele care-l părăsesc, tăind în doua medalia de aur Edison pe care o primise. După ce incendiul laboratorului l-a lăsat în stradă (nefiind asigurat), Teslea s-a mutat într-o modestă cameră de hotel. Dar şi în aceste condiţii precare el îşi continuă cercetările.

În primăvara lui 1898, Teslea demonstrează public dirijarea prin radio, la mare distanţă, a unui vas fără echipaj. Experienţele au fost efectuate în largul marii, în apropiere de New York.

În 1899, Teslea construieşte la Colorado un mare post de radio, cu o putere de 200 kw, şi realizează transmisii prin telegrafie fără fir, de peste 1000 km, face să se aprindă lămpile oraşului de la distanţă, obţine tensiuni de 12 milioane de volţi.

Edison şi Teslea au fost propuşi împreuna să împartă premiul Nobel pentru fizică pe 1915, ca unii ce-şi închinaseră viaţa pentru descoperiri şi realizări tehnice utile omenirii. Teslea a refuzat premiul, din cauza animozităţilor din trecut. Dar era în 1916, şi premiul pe acel an nu a mai fost acordat, din cauza războiului mondial…

Nicolae Teslea moare la New York, în noaptea de 7-8 ianuarie 1943 şi este înmormântat la 12 ianuarie. O covârşitoare personalitate care a marcat două secole prin geniul său.

PS. Îmi permit sa atrag atenţia că în vreme ce lui Teslea, guvernul iugoslav i-a acordat o pensie viagera lunară pentru meritele sale, de 7500 dolari, deşi lucra la „Massachussetts Institute of Tehnology”, nu cunosc vreun om de ştiinţă român care să fi primit vreo pensie viageră de merit, din partea statului. În aceeaşi serie de nedreptăţi, amintesc şi faptul că în vreme ce la Belgrad există un mare muzeu tehnic „Nikola Tesla”, la noi, fostul „Muzeu Coandă” din casa părintească a savantului a fost desfiinţat, din dispoziţia Elenei Ceauşescu. Cine are urechi de auzit?>>

Sursa: Formula As

Nikola Tesla si fantasticele sale inventii

Profetia lui Tesla si medicina viitorului


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

33 Comments on Controversa asupra originii etnice a marelui inventator Nikola Tesla. A fost sau nu a fost ROMÂN? Află mai multe aici:

 1. In totalitate subiectiv articolul și lipsit de date științifice. Cu nimic nu ați dovedit că era român. Când spuneți Biserica Ortodoxă de ce nu specificați și Sârbă? Draghici este nume de origine slav, studiați puțin și originea cuvintelor (etimologia). Terminația de ici este specifică pentru sârbi. Tesla cum ați specificat este denumirea meseriei în limba Sârbă. Toate rudele au nume pur sârbești. Dacă erau romani de ce nu aveau nume românești? În ce limba vorbea Nikola Tesla? Știa limba română? În regiunea unde s-a născut omul de știință mai există urme de români? Este imposibil să se evaporă toate acestea intr-un timp așa scurt.
  De ce scrieți istorii mincinoase și creați disensiuni dintre două popoare inventând minciuni?

  • Incultura ta este depasita doar de obraznicie. Atat in Serbia, cat si in Croatia exista inca comunitati puternice de romani. Acum peste 100 de ani aceastea erau si mai consistente. In alta ordine de idei, sunt cunoscute agresiunile sarbesti la adresa identitatii romanilor din Valea Timocului, deci nu ne astepatam la prea mult vis-a-vis de recunoasterea unei identitatitati istro-romane a lui Tesla. Nu in ultimul rand, asa cum in Republica Moldova exista multi romani cu nume rusificate sau cum in Transilvania exista multi romani cu nume maghiarizate, asa si in Serbia sau Croatia exista multi romani cu nume slavizate. In concluzie, las-o mai moale. Si in Carpatii Nordici (Polonia, SLOVACIA ȘI cEHIA) exista un milion de vlahi care vorbesc limba poloneza, ceha sau slovaca. Asta nu le schimba insa identitatea etnica. Intelegi ceva din ce iti spun?

  • Noi romanii am facut popoarele din jurul nostru! // 4 octombrie 2016 at 16:46 // Răspunde

   Noi romanii am facut popoarele din jurul nostru si am tacut!
   Analiza ADN a dovedit-o!
   Asa cum alte cuvinte romanesti sunt declarate de alta origine la fel numele Draghici si Teslea au izvorul romanesc! Cum avem curajul sa spunem ca sunt romanesti numele de obiecte din costumul popular asa sustine ca si Tesla e roman!

   Noi romanii am facut popoarele din jurul nostru! Toti care au venit in jur au deznationalizat neamul nostru!

   • Sârbii au distrus comunitati romanesti impuscind profesorii si preotii! // 4 octombrie 2016 at 16:52 // Răspunde

    Sârbii au distrus mari comunitati romanesti impuscind profesorii si preotii!

    Sârbii nu si-au recunoscut public genocidele impotriva romanilor!

    La razboi, romanii erau sacrificati fiind trimesi in prima linie la o moarte sigura! Iar Sârbii se ascudeau ca lasii, as a pierit floarea neamului!

    Iar noi romanii am suferit cind Sârbii au fost pedepsiti de soarta!

    Dar tot ce-i romanesc nu piere:

    NOUA STRUCTURĂ DE CONDUCERE A
    ROMÂNILOR INDEPENDENŢI DIN SERBIA (RIS)

    http://ris.org.rs/

  • Sârbii au impus comunitatilor romanesti sa dea copiilor numai prenume sârbesti. // 4 octombrie 2016 at 16:56 // Răspunde

   Sârbii au impus comunitatilor romanesti sa dea copiilor numai prenume sârbesti.

   De aceea romanii persecutatii le-au folosit pe cele care aveau origine romana cum ar fi Dumitru!

  • Sârbii au impus romanilor a numai avea nume românești! // 4 octombrie 2016 at 19:06 // Răspunde

   Privind raspuns la intrebarea impostorului care se da Tesla:
   “Dacă erau romani de ce nu aveau nume românești? ”

   Sârbii au impus romanilor a numai avea nume românești!

   Dar romanii cum este cazul au ales numele de origine romaneasca acceptate de Sârbi.

  • Andrei Alin Dac // 5 octombrie 2016 at 10:20 // Răspunde

   Eu l-as mai intreba pe anonimul acesta, daca are idee ce inseamna “tesla” in limba romana?! Poate asa ar mai intelege si ceva din etimologia cuvantului respectiv…

 2. Daniele,nu stiu de ce am senzatia ca in discutia asta,obraznicul esti chiar tu !

 3. Niokla Tesla s_a declarat sârb! Punct

 4. Tesla was neither a Serb nor Croat: Posted in the Serbia Forum // 4 octombrie 2016 at 19:33 // Răspunde

  Nicola Tesla was an Istro-Romanian. His real name was Nicolae Teslea. His father was the Orthodox priest Milutin Teslea. The original name of the family was Draghici (a name common also in Romania) but changed with the nicname “Teslea”, which in both Istro-Romanian and Romanian means bass (the carpenter’s tool) and in Serbian means nothing. His family was one of carpenters.

  http://www.topix.com/forum/world/serbia/TMODU1EKJV81154S9

 5. Tesla vorbea limba materna Istro-Romanian! // 4 octombrie 2016 at 19:42 // Răspunde

  Nicola Tesla speak a language (the Istro-Romanian) that was not taught in school in those years and that was only spoken by a few thousands people in Istria and in nearby Lika? Of course, only if he had learned it from his family as a child ….

 6. Voi ăștia “obraznici” de pe aici, cu cât sunteți plătiți să spuneți că Tesla este sârb sau croat?

 7. THE NEOLATIN GENIUS OF NICOLA TESLA // 4 octombrie 2016 at 20:02 // Răspunde

  THE NEOLATIN GENIUS OF NICOLA TESLA

  http://researchomnia.blogspot.fr/2013/02/the-neolatin-genius-of-nicola-tesla_8.html

  Moreover, his paternal great-great-grandfather had the surname “Draghici” (a typical Wallachian surname, especially in Romania’s Banat), but his great-grandfather, who was initially a carpenter, changed it to “Tesla” (in Romanian ‘ax’ is said ‘teslea’): this surname “Draghici” (in Serbian it is said “Draganici”) was quite common among the Morlachs of Lika. And we all know that the Morlachs are originally neo-Latin peoples of the Dinaric Alps, who were mainly ‘croatized’ after the tenth century (read for further details my “I neolatini delle Alpi Dinariche” written a few months ago: http://brunodam.blog.kataweb.it/2012/06/ ).

  Nicola Tesla was “Vlah” (as Slavs call these neolation populations) from his father’s family but even from his mother’s family! Indeed the mother of Nicola Tesla was called Mandici and her family was originally from the area of Durmitor (Vlach name meaning “dormitory”) in northern Montenegro/western Serbia. This lady Mandici (with a clear romance surname!) is now called “Mandic” (typical Slovenisation, sic!) on almost all the books on Tesla …… But the most interesting thing is that the mother of Tesla had a prodigious memory and an intelligence very bright, according to all the biographers ( http://books.google.com/books?id=-cHJQL8qCEMC&printsec=frontcover&dq=Prodigal+Genius:+The+Life+of+Nikola+Tesla&hl=en), although she was illiterate as almost all the women in this region and in these decades.

  https://www.youtube.com/watch?v=7Tyh7BQG-Xk

 8. Am înțeles, am intrat pe un site în care ești obraznic dacă vi cu păreri si argumente contradictorii. Bravo Daniel Roxin 😁
  În momentul în care nu ai argumente vi și jignești, e ceva noral 😁.
  Cei care vorbesc de genocid și tot felul de acuzații sa specifice mai cu precizie despre perioda în care ele au existat, deoarece eu nu cunosc aceasta istorie.
  Sau sa-mi dați mie explicații cu evenimentele din 99 sau deportarile în Baragan, dacă tot am aterizat pe aceasta pista.
  Sunt român, dar urăsc când aveți discursuri naziste și veniți cu povesti ca Biblia a fost scrisa de români sau cum toate poparele au fost făcute de către români. Gata cu exagerările și istorii inventate. Cred ca avem cu ce sa ne lăudăm și fără de a începe sa batem câmpii.

  • Noi suntem urmasi ai celor care au existat inainte ca popoarele din jur sa se formeze: // 5 octombrie 2016 at 10:34 // Răspunde

   Noi romanii suntem urmasi ai celor care au existat inainte ca popoarele din jur sa se formeze:

   Popoarele din jur s-au format deznationalizind o parte din stramosii nostri. ADN o confirma!!!!

   Iar la intrebarea:
   <>
   Istoricul militar Mircea Dogaru are DOCUMENTE privind genocidele facute de sârbi contra romanilor!

   Scriitorul Pavel Corut cunoaste DOCUMENTE privind asasinatele facute biserica ortodoxa contra romanilor! Un calugar roman a gasit scrise aceste lucruri ca fapte de izbinda. Prin asta ortodoxia s-a dovenit a nu fi prea jos decit catolicismul!

   Acest lucru l-a condamnat public la OTV!

  • Uitati: Tesla spune "Sunt român" // 5 octombrie 2016 at 10:48 // Răspunde

   Acest impostor care se da Tesla scrie “Sunt român” dar ne acuza ca spunem minciuni fara a veni el cu dovezi contra!

   Gura pacatosului adevar graieste!
   adica autorul comentariilor din partea lui Tesla spune:

   “Sunt român, …. Cred ca avem cu ce sa ne lăudăm !”

 9. Andrei Alin Dac // 5 octombrie 2016 at 10:25 // Răspunde

  Atitudine de strut: capul in nisip! Ce lipsa de dorinta de informare… Dar macar suntem batosi! Ai aflat ce inseamna “tesla” in limba romana? Doar de curiozitate macar… Cele bune!

 10. Fratilor, daca nu va place ce se scrie pe aici nu mai cititi , deci nici nu mai comentati. Si ce e rau sa fi nationalist sau patriot? Oare francenzii de ce zic ca Brancusi ca e francez? Va place sau nu (sorosisti-lor) asta este adevarul, Romania a dat destui inventatori lumii, cu inventii ff utile omenirii.

 11. Puse cap la cap, istoric, stiintific, antropologic, s-ar parea ca pe-aici, prin spatiul danubiano-carpato-pontic a inceput un ciclu evolutiv, prin intrunirea elementelot constitutive, vitale vietii pe Pamant, motiv pentru care acest teritoriu a facut obiectul cotropitorilor, navalitorilor, strategiilor, parteneriatelor, aliantelor, uniunilor puse pe devalizat, devrisat, devastat, hibridat/metisat/incrucisat/corcit specia Homo traco-geto-dacus sapiens sapiens louminatus!(denumirea imi apartine). Acuma, prin demersurile strategice de a indeparta populatia noastra prin lume/ depopulare concomitent cu impunerea cotelor de imigranti, se urmareste hibridarea genetica/preluarea teritoriului de alte specii(de sange-albastru-linia pe Casa W. momentan fiind inactivata) aspecte confirmate de specialisti, studii in domeniu, circumstante demne de luat in seama de vecini!in conditiile in care contextul actual este unul crucial pentru evolutia vietii pe-aici.

 12. Eu inclin sa cred ca… cel putin o parte din el a fost roman. De ce?… Pai… si-a parasit tara pentru America (o dorinta si o speranta pe care o au multi romani)… a fost angajatul si sluga unor oameni bogati americani (multi romani considera asta ca o mare onoare, un ideal in viata lor)… s-a … straduit sa-si impresioneze sponsorii din elita conducatoare a vremii cu inventii ce aveau sa-i faca pe acestia si mai bogati si mai puternici (multi romani fac la fel)… a avut in vedere in mod parca obsesiv inventarea unor dspozitive cu un puternic caracter militar prin care sa castige admiratia si atentia celor din forurile superioare ale puterii armate americane (multi romani spera si se straduiesc zeci de ani storcandusi creerii sa faca si ei asa ceva)… A trait si muncit crezanduse probabil foarte destept si inteligent si a murit stors si saracit de de toata munca lui tocmai de cei carora s-a straduit sa le castige atentia (foarte multi romani se cred cei mai destepti si inteligenti din lume si… sfarsesc pe post de sluga la altii)…
  Doreste cineva… s-ar bucura cineva ca Tesla sa fie roman?… Ok, sa fie!… .Dar… oare de ce?

 13. totul in univers se invarte in jurul ADN-ului si, in opinie personala, pana nu se restabileste ordinea de drept, fireasca, in baza probatoriului istoric, cu DOCUMENTE, o sa ne tot invartim in cerc/bucla temporo-spatiala, amagiti cu fel de fel de promisiuni, proiecte, aderari; blocajul financiar, economic la niv global este evident, campaniile electorale in formula: promisiuni, finantari, scartaie; atentia opiniei publice este in permanenta abatuta de la fenomenele si evenimentele esentiale; ne jucam cu focul; am uitat sa pretuim si sa ne bucuram de viata. Sa ne aminteasca cineva, pe care sa nu-l rastignim iarasi si iarasi…

 14. tracii sunt cei mai numerosi dupa inzi daca ar fi si uniti…….avea dreptate dupa doua milenii si ceva nu sau schimbat tot dezbinati sunt. ar trebui vazut ce sa intimplat cu orasele aromane din balcani pe la 1770 moscopole si gramoste cum au fost ucisi si asimilati cu forta mare parte din vlahii din balcani cum au fost obligati sa schimbe numele si cum inca nu se opresc in tari in care noi le consideram prietene tesla este o scula specifica dulgherilor si care este folosita numai in romania din cate stiu eu cautati si gasiti la alte popoare si atunci poate aveti dreptate ca tesla nu e roman apropo in macedonia si bulgaria toti aromanii si meglenoromanii pe care i-am cunoscut se chiama zikov nakov dimitrov si………in albania eli fara si……..in grecia nu mai dau nume va dati seama dar toti ….toti sunt romani..romani…romani…de mii de ori romani

 15. ei, zazania globala decand ii lumea! Adevar grait-a Eminescu – Eminovici ups! ca “…La STEAUA care-a RASARIT/ E-o CALE atat de LUNGA/ Ca MII de ANI i-au trebuit/ LUMINII SA NE-AJUNGA!…” Lumina – omniprezenta, omnipotenta, omniscienta! Ne luminam si noi cu totii odata?! Da’ acu’: brusc, instantaneu si deodata?!

 16. cetățeanul tulburat // 7 octombrie 2016 at 18:40 // Răspunde

  Lăsând deoparte originea lui Tesla…Este cineva care duce mai departe ideile și dorința lui de a crea energie electrică gratis pentru toată planeta? În Croația există localitatea în care a crescut sau că a locuit când era tânăr, iar cei ce locuiesc astăzi acolo folosesc dispozitive ce produc electricitate pentru consumul normal al unei locuințe, inventate de el…deși rețeaua de tensiune trece pe lângă casele lor…

 17. Extraterestrul // 1 decembrie 2018 at 13:26 // Răspunde

  Bun! V-am citit, m-am amuzat, acum e randul meu, da?
  Care sunt originile omului? ( si sa nu ma luati cu evolutia lui Darwin )
  Va spun eu: inginerie genetica practicata de asa zisii extraterestri.
  Pax vobiscum!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii