Noutăți

Continentul necunoscut de sub insula Mauritius. O „Atlantidă” dispărută cu… 84.000.000 de ani în urmă!

 •  
 •  
 •  

Recent, un grup de geologi a dezvăluit o străveche taină. Oamenii de știință din Germania și Africa de Sud au găsit dovezi ale existenței unui continent neștiut anterior, sub insula Mauritius din Oceanul Indian. Continentul a dispărut în Ocean în urmă cu aproximativ 84 de milioane de ani și, până de curând, istoria sa geologică nu s-a dezvăluit oamenilor de știință. Geologii au realizat că fragmentele de zircon pe care le-au găsit pe Mauritius erau mult prea vechi pentru o insulă relativ nouă, care s-a format, în urma unor erupții vulcanice subacvatice, în urmă cu opt-nouă milioane de ani.

c

Erupțiile vulcanice care s-au petrecut pe insulă au adus la suprafață cristale de zircon despre care cercetătorii cred astăzi ca ar putea proveni dintr-un continent străvechi care făcea legătura între India și Madagascar, parte a super-continentului Gondwana. Zirconul nu trebuie confundat cu zirconiul. Zirconiul este un metal cenușiu, intermediar între siliciu și aluminiu. În achimb, zirconul constituie un silicat natural de zirconiu (portocaliu, roșu, verde), întrebuințat pentru producerea dioxidului de zirconiu. Cristalele clare de zircon sunt folosite ca pietre semiprețioase.

d

Lewis Ashwal de la Universitatea din Witwatersrand, autorul principal al studiului publicat în prestigioasa revistă Nature, a declarat: „Mauritius este o insulă pe care n-ar trebui să existe nici măcar o piatră mai veche de nouă milioane de ani. Totuși, la examinarea rocilor de pe insulă, am găsit zircon vechi de aproximativ trei miliarde de ani.”

b

În anul 2013, geologii au găsit, de asemenea, cristale de zircon vechi de miliarde de ani în nisipul plajelor din Mauritius, dar descoperirea lor a fost controversată, câțiva oameni de știință susținând că materialul ar fi ajuns pe plajă din altă parte. Noua descoperire, însă, oferă un suport consistent teoriei că odinioară a existat un continent acolo unde astăzi se află insula Mauritius, deoarece, în opinia lui Lewis Ashwal, cristalele străvechi de zircon nu ar fi putut fi transportate pe insulă de către vânt sau de către apele oceanului (materialul fiind scos din adâncuri în urma unor erupții vulcanice).

e

De altfel, Aswal a mai afirmat: „Faptul că am găsit zircon având o asemenea vârstă dovedește că există material cristalizat și mai vechi sub insula Mauritius, ce nu și-ar putea avea originea decât pe un continent de demult.” Acum, anumiți cercetători cred că alte porțiuni din supercontinentul Gondwana ar putea fi identificate în viitor, în urma unor explorări amănunțite ale mărilor și oceanelor.

a

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: www.livescience.com, inhabitat.com, www.sciencedaily.com, phys.org

Imagini: inhabitat.com, phys.org, www.sciencedaily.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

3 Comments on Continentul necunoscut de sub insula Mauritius. O „Atlantidă” dispărută cu… 84.000.000 de ani în urmă!

 1. Haideti sa va dau o varianta de Atlantidă cu mult mai credibila.

  Mai intai se intra pe http://www.floodmap.net/
  dupa care se seteaza un nivel al marii de 500 de metri
  apoi se merge pe Canada cu zoom pe Quebec (care va aparea ca o insula maricica) si se cauta un pic sud-vest de Labrador-City cu zoom incontinuare
  si… surpriza! o structura interesanta!

  • Cine cauta Atlantida pe fundul marii sa fie sanatos! Un milion de ani de aci incolo o s-o tot caute.

  • Si stiti ce e si mai interesant? Locatia respectiva este inaccesibila pentru ceva cercetari pentru ca… este sigilata! Este rezervatie ecologica (Réserve écologique Louis-Babel).
   Louis-Babel?…
   Uite ca apare si Babelul din puzzle!

   Repet. La mituri copii! Ca doar asa…

   PS
   Mai revelator este daca se seteaza nivelul marii la 300 de metri.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii