Noutăți

Consumul excesiv de carne distruge Natura, arată un raport WWF. În ce mod?

Lumea consumă o cantitate mai mare de proteină animală decât are nevoie și aceasta are un efect devastator asupra ecosistemelor naturale, susțin cei de la WWF (World Wide Fund for Nature), potrivit The Independent. Un nou raport al WWF arată că un consum crescut de carne provoacă distrugeri ale celor mai valoroase și vulnerabile regiuni și ecosisteme, din cauza suprafețelor imense de teren defrișate și introduse în circuitul agricol, pentru a produce nutrețuri destinate animalelor domestice.

Dieta occidentală conține, de regulă, prea mari cantități de carne și lactate. Așa cum arată WWF, în noul lor raport numit Appetite for Distruction, o suprafață mai mare de 1,5 ori decât cea a Uniunii Europene ar fi salvată de la distrugere, în condițiile în care consumul global de produse de origine animală s-ar reduce la strictul necesar. Pe măsură ce va spori cererea pentru produsele de origine animală, vor crește și suprafețele agricole alocate producerii de soia și cereale, pentru hrănirea animalelor din fermele industrializate.

Printre zonele sălbatice puse în pericol se numără cele din Amazonia și Bazinul Congo. Consumul excesiv de produse de origine animală (carne, lapte, ouă) este responsabil, arată cei de la WWF, pentru 60% dintre pierderile ce privesc biodiversitatea.

Ferma

O mulțime de oameni sunt conștienți de faptul că o dietă pe bază de carne are un impact nefast asupra apei și a solului, prin poluarea pe care o produc fermele zootehnice, lucru care determină multiplicarea emisiilor de gaze cu efect de seră, dar prea puțini știu că o mare problemă provine și de la producerea nutrețurilor pentru animalele din ferme, arată Duncan Williamson, manager pentru politică alimentară la WWF.

Recomandările privind dieta unui adult normal se referă la un necesar de 45-55 g de proteină pe zi, în vreme ce o persoană obișnuită din Marea Britanie consumă 64-88 g. Dacă fiecare om de pe planetă și-ar reduce consumul de proteină animală în conformitate cu recomandările specialiștilor în nutriție, necesarul de teren argricol pentru producerea furajelor se va reduce cu 13%.

Datorită metodelor de hrănire practicate în marile ferme zootehnice, radical diferite de practicile tradiționale aplicate în fermele mici, carnea a devenit, oricum, un aliment de câteva ori mai sărac în acizi grași omega-3 decât în trecut, dar mai bogat în grăsimi saturate. Consumul în mari cantități al acestui fel de carne nu cauzează doar creșterea numărului de pacienți pentru medicii cardiologi și de clienți fideli pentru farmacii, ci și distrugerea unor ecosisteme unice, imposibil de refăcut, multe aflate în zonele  împădurite ale Terrei.

Defrisare

Brazilia

Sursa: www.independent.co.uk

Text: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii