Noutăți

Consideri că oile nu sunt animale inteligente? Dar despre porci, ce părere ai? Inteligența animalelor sub reflectorul științei

Este imposibil să găsești pe cineva căruia să-i facă plăcere să îi fie aplicat epitetul de „oaie” sau „papagal”. Totuși, prea puțini s-au întrebat dacă oile sau papagalii sunt atât de puțin inteligenți încât numele lor să fie sinonime perfecte pentru cuvântul „neghiobie”. Nu-i nimic, s-au întrebat oamenii de știință, problema a fost studiată și rezultatele au fost… surprinzătoare.

i-1

Papagalii sunt foarte buni imitatori. O știe toată lumea! Percepția generală este că ei n-ar fi capabili decât să repete fraze, propoziții și cuvinte cu mare acuratețe. Cercetările au arătat că ei pot să facă asocieri între cuvinte și elemente din lumea exterioară. Papagalii pot rezolva probleme complexe, așa cum o pot face, de altfel, și ciorile. Alex, un excepțional papagal african cenușiu care a trăit între 1976 și 2007 a reușit să rezolve probleme de o complexitate căreia nu îi făceau față copiii mai mici de cinci ani. Din punct de vedere emoțional inteligentul papagal se afla la nivelul unui copil de doi ani, după cum afirmă Irene Pepperberg, expertă în psihologia animalelor (Universitatea Arizona și Universitatea Harvard).

i-3

Pentru cei mai mulți oameni, porcii au reputația unor animale murdare. Sunt asociați cu lipsa de bun simț. De aceea, înclinăm să-i considerăm și stupizi. Lucru total greșit! Oamenii de știință au constatat că porcii pot atinge un nivel de inteligență similar cu al unui copil de trei ani. Deci se pot situa la nivelul câinilor. Există indicii, bazate pe studiul activității cerebrale, conform cărora porcii pot… visa. În libertate, porcii au o viață socială destul de complexă.

Un porc poate prelua deprinderi noi, utile pentru supraviețuire, de la semenii săi. Comparativ cu câinii, porcii s-au dovedit mai capabili să rezolve într-un mod mai „creativ” sarcinile dificile la care au fost supuși. Suinele au arătat că dețin memorie pe termen lung, s-au descurcat bine în labirinturi și s-au dovedit empatici față de suferința altor membri ai speciei lor. Au putut rezolva probleme pe care doar cimpanzeii le putuseră soluționa.

i-4
Porumbeii
nu sunt asociați, de obicei, cu prostia, dar nici nu sunt considerați prea inteligenți. Porumbeii ar putea să ne surprindă cu inteligența lor, însă același lucru s-ar putea întâmpla, finalmente, și în cazul găinilor. Deocamdată să vedem ce pot face porumbeii. Știm deja că porumbeii erau folosiți ca mesageri, mai ales pe timp de război, când liniile de comunicație erau întrerupte.

În aceste condiții ei s-au dovedit în stare să-și amintească cu fidelitate amplasarea spațială a unor obiective, chiar și după ani de zile. Cercetările moderne au arătat că în afară de memorie și de capacitatea de orientare, porumbeii au vădit o bună atenție distributivă, rezolvând mai multe sarcini într-un interval de timp foarte scurt. În privința „multitasking”-ului (realizarea aproape simultană a mai multor activități), puține necuvântătoare i-au putut egala pe porumbei.

i-5

Cei mai mulți dintre noi recunosc, atunci când sunt interogați, că nu s-au gândit niciodată la oi ca la niște animale deosebit de inteligente! Ba din contră. Ei bine, s-a dovedit că oile sunt animale greu de egalat la capitolul… memorie. Cu totul neașteptat! Memoria unei oi se află mai presus decât simpla capacitate de a-și reaminti experiențele din trecut. La ovinele supuse unor experimente s-a declanșat un puternic răspuns emoțional atunci când acestora li s-au arătat anumite imagini sau au fost readuse în turme pe care le părăsiseră de mult.

Atașamentul puternic față de turmă nu-i ceva surprinzător la o oaie, vor spune unii. Dar oamenii de știință de la Cambridge au dovedit că oile pot vădi abilități mentale similare celor ale cimpanzeilor. Oile au interpretat anumite imagini într-un mod în care se credea, până nu demult, că reprezintă doar un apanaj al speciei umane. Rezultatele obținute la Cambridge sugerează faptul că oile au aptitudini de învățare relativ sporite, că sunt neașteptat de adaptabile, că memorează locurile noi cu ușurință și chiar că-și pot planifica… viitorul (apropiat). Jenny Morton, expert în neuroștiințe la Universitatea Cambridge, a arătat că oile sunt capabile să deosebească diversele persoane și să răspundă atunci când sunt strigate pe nume.

i-6

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse informații: www.toponlinecolleges.com, wikipedia.org, www.dailymail.co.uk, www.telegraph.co.uk

Surse imagini: www.animalsaustralia.org, wikipedia.org, www.dream-wallpaper.com, www.wansteadbirder.com, weheartit.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii