Noutăți

Consecințele cutremurului de 6,6 grade care a avut loc astăzi în Italia. România este pregătită pentru asemenea evenimente?

  •  
  •  
  •  

Centrul Italiei a fost zguduit de către un cutremur de 6,6 magnitudine, după cum ne informează CNN. Au fost rănite cel puțin 20 de persoane. Locuitorii așezărilor afectate au ieșit pe străzi, din pricina panicii, imediat după cutremurul care s-a petrecut duminică dimineață. La scurtă vreme, echipele de salvare au fost observate în zona afectată. Unele clădiri istorice au suferit daune serioase. Cutremurul iscat a pus la pământ o mare parte din Bazilica San Benedetto din Norcia. Norcia se află la aproximativ 6 km nord de epicentrul seismului. Acolo, serviciile de pompieri și de salvare au extras șase persoane din moloz.

s-1

Aproximativ 15.000 de persoane au rămas fără energie electrică. Fabrizio Curcio, șeful protecției civile, susține că mai multe elicoptere au decolat spre a prelua și transporta răniții la spitalul din Foligno, în vreme ce șase avioane au monitorizat regiunile afectate. Călugării din mănăstirile italiene își îndreaptă rugăciunile către Dumnezeu, cu nădejdea salvării victimelor. Și noi, românii, ne rugăm… să nu vină prea curând un mare cutremur.

1

Această scurtă relatare ne impune să evocăm situația noastră, din România. Mai ales cea din orașele mari și din Capitală. La seismul din 1977, care a avut 7,2 grade pe scara Richter, au pierit 1570 de români. Dintre aceștia – atenție – 1391 erau bucureșteni. În București, cele 55 de secunde ale cutremurului din 1977 au fost suficiente pentru a pune la pământ 33 de clădiri importante, mare parte blocuri de locuințe. De atunci, Dumnezeu ne-a ferit de un astfel de seism, dar știm sigur că… subsolul Vrancei nu doarme. În schimb dormim noi, de un sfert de secol. Deșteaptă-te române!

77

Singurele modificări prin care au trecut clădirile cu risc seismic în 25 de ani au fost… acțiunile de montare a celebrelor buline roșii. Populația este total neinstruită cu privire la conduita și modul de acțiune/intervenție în caz de seism. În școli și licee, copiii sunt constrânși să învețe felurite inutilități, inaplicabile în viața reală. Dar nimeni nu se gândește să le furnizeze noțiuni de prim-ajutor și cunoștințe legate de conduita ce trebuie adoptată în cazul unor catastrofe.

În 1977 Armata a muncit din greu pentru salvarea victimelor dezastrului și tot ea a asigurat paza perimetrelor afectate, unde indivizii proveniți de la periferia societății dădeau târcoale pentru a sustrage bunuri de valoare. Muncitorii (inclusiv minerii, având o serioasă experiență la săpăturile efectuate în zone expuse la prăbușire) au fost convocați, organizați în echipe și transportați de urgență acolo unde era nevoie.s

Astăzi, Armata a fost redusă la dimensiuni ridicole, comparativ cu mărimea și importanța unui stat precum România (al zecelea din Europa, ca populație). Despre muncitori care să fie mobilizați, despre organizarea civililor pentru intervenție și capacitatea spitalelor de a face față unei situații de criză cu sute de victime n-are rost să mai vorbim. Anul trecut, tragedia de la Colectiv a scos în evidență multiplele lipsuri și vulnerabilități la nivel instituțional. Vinovații încă n-au fost stabiliți.

Cine va ajuta victimele unui eventual seism de ampoare petrecut în România? Vor face față autoritățile locale și centrale? Este populația instruită corespunzător? Există un plan de intervenție adecvat la nivelul fiecărei localități, prin care să poată fi mobilizați bărbații apți de muncă, pentru salvarea victimelor și înlăturarea consecințelor dezastrului?! Există un program național de instruire a cetățenilor cu privire la conduita în caz de calamitate?

Dacă statul nu face mai nimic sau se preface că face, să acționăm noi, cetățenii. Să cerem legi noi, adecvate, și modificarea celor existente. Să ne stresăm aleșii necontenit cu propuneri și mustrări, până se vor pune pe treabă. Deșteaptă-te române, pentru că nici măcar pământul nu doarme!

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse informații: cnn.com, wikipedia.org

Imagini: theguardian.com, mirror.co.uk


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii