Noutăți

Comuna Ciugud (Alba) – locul în care orășenii se bat pentru a se muta. Cum a reușit primarul acesteia să o modernizeze cu 16 milioane de euro?

  •  
  •  
  •  

Comuna Ciugud din județul Alba se află pe valea Mureșului și nu departe de municipiul Alba Iulia. Dacă majoritatea comunelor din țară ar arăta astfel și ar dispune de facilitățile pe care și le-a procurat comuna Ciugud, România rurală ar fi arătat… așa cum o visăm cu toții. Mai curată, mai prosperă, mai aspectuoasă.

7

Drumul agricol care unește Berghinul, Daia Română și Ciugudul a fost asfaltat. Frumusețea peisajelor a făcut ca el să fie considerat o Transalpina în miniatură. Proiectul a fost realizat într-un timp deosebit de scurt. În doar patru luni, termen în care a fost inclusă și proiectarea. De asemenea, Ciugudul dispune de o pistă de biciclete, lungă de 2 km, fiind cea dintâi comună care s-a înzestrat cu o astfel de pistă.

8

În parte, iluminatul public din Ciugud este asigurat prin energia provenită din surse regenerabile. Energia electrică provine de la o turbină eoliană și de la panourile solare. Prin materializarea acestui proiect, înfăptuit în parteneriat cu Politehnica din Timișoara, valoarea de pe facturile pentru iluminatul public s-a diminuat cu ¼. Rămân bani mai mulți pentru alte investiții. Ideile sunt destule!

9

Nu demult, au fost inițiate lucrările de edificare a unei grădinițe (una cu program prelungit). Sunt avute în vedere și investiții în acvacultură, asfaltarea unui drum rural, modernizarea căminelor culturale și construirea unei săli de antrenament, de care să beneficieze și sportivii din Alba Iulia, localitate care nu dispune de terenul necesar construirii unui asemenea obiectiv, dar pe care-l poate oferi Ciugudul aflat la 9-10 km distanță de „Orașul Unirii”.

6

Pe malul râului Mureș, în comuna Ciugud, va fi amenajat și un teren de golf, în cadrul unei zone de agrement care va fi înființată pe un teren de 10 hectare, concesionat pentru 49 de ani. Comuna se poate lăuda și cu amenajarea unei zone industriale. Acolo s-au înfăptuit deja investiții de milioane de euro (depozite, fabrici), cu crearea a mai mult de o mie de locuri de muncă. Impozitele pe care le încasează anual comuna de la aceste întreprinderi sunt consistente. Deja sunt planificate următoarele obiective de realizat, în fiecare sat.

3

O altă premieră, înregistrată la Ciugud, datează încă din anul 2008, când la nivel național abia se discuta pe astfel de teme. Este vorba despre posibilitatea de a plăti taxele locale prin mijloace online. Solicitarea eliberării unor acte se poate face tot prin mijloace online, prin utilizarea aplicației puse la dispoziție de către primărie. Astfel, contribuabilii care domiciliază în alte locuri își pot achita impozitele aferente imobilelor deținute în Ciugud fără a mai bate drumurile până acolo. La rândul lor, sătenii valorifică din plin această posibilitate. Cetățenii din Ciugud beneficiază și de internet wireless oferit în mod gratuit de către autoritatea locală, în anumite zone publice.

c

Ciugudul este una dintre puținele comune a cărei populație crește, de la an la an. Unii dintre cetățenii celor 6 sate ce aparțin de Comuna Ciugud provin dintre foștii locuitori din Alba Iulia care și-au construit sau achiziționat locuințe în comuna de pe malul Mureșului, mutându-se acolo pentru a se bucura de mai multă liniște și de aerul curat. Mulți dintre acești noi locuitori continuă să lucreze la oraș, în Alba Iulia, la fel ca și o parte dintre vechii săteni.

4
Privind către Ciugud, aleșii locali de prin comunele României pot găsi oricând un exemplu de dezvoltare rurală armonioasă, de gestionare inteligentă a disponibilului financiar și de atragere iscusită a finanțării. Este un model de gospodărire pe cinste! Și când te gândești că așa puteau fi toate comunele din țară…

Omul sfințește locul, când este OM. Iar Omul acestor locuri este primarul Gheorghe Damian, cel care administrează comuna din anul 2000 și care a reușit să atragă 16 milioane de euro fonduri europene, bani cu care a făcut lucrurile de care se bucură astăzi atât locuitorii comunei Ciugud, cât și cei care o vizitează. Nu întâmplător Gheorghe Damian a câștigat ultimele alegeri cu 85% din voturi. Știu oamenii de ce îl votează!

b

Text: Tomi Tohaneanu

Surse: adevarul.ro, primariaciugud.ro

Imagini: primariaciugud.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Comuna Ciugud (Alba) – locul în care orășenii se bat pentru a se muta. Cum a reușit primarul acesteia să o modernizeze cu 16 milioane de euro?

  1. Doru-Calin Ciobanu // 15 ianuarie 2017 at 11:45 // Răspunde

    BRAVO DE O MIE DE ORI!!!!!!!!!!!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii