AIM radionica curs online

Noutăți

Complexul de monumente de la Țebea și Gorunul lui Horea

Țebea este capitala regiunii istorice Țara Zarandului, însă administrativ aparține de comuna Baia de Criș, din județul Hunedoara. Izvoare istorice din secolul al XIV-lea atestă intemeierea localității și este cunoscută drept “Panteonul Moților”, deoarece aici se găsește “Gorunul lui Horea”, un stejar în vârstă de 400 de ani, cu circumferința de 9 metri.

Gorunul_lui_Horea2
Denumirea copacului provine de la marele moment istoric din anul 1784, când Horea i-a strâns pe moți sub acest copac, îndemnându-i la răscoală.

În cimitirul satului din apropierea gorunului, se află mormântul lui Avram Iancu (decedat la 13 septembrie 1872).

Trecerea timpului și-a pus amprenta asupra copacului și în 1924 „a fost legat cu cercuri de oțel și cimentat în interior pentru a fi protejat de distrugere prin uscare și putrefacție. Pentru a permite dezvoltarea coroanei, a fost retezat la înălțimea de 9 m, de unde s-a dezvoltat o creangă laterală.”

La iniţiativă Societăţii ASTRA, tot în anul 1924, au fost aduse osemintele lui Ioan Buteanu de la Gurahonţ şi Simion Groza de la Rovina, tribuni ai lui Iancu şi aşezate în două morminte pe aleea principală, ca “străjeri de nădejde şi devotaţi Craiului Munţilor.” Alături de ai au fost aduși și 73 de soldaţi români care au căzut în războiul de reîntregire din 1916, în luptele de la Petroşani, Vulcan şi pe Jiu “pentru dezrobirea Ardealului şi unirea cu Ţara.”

“În 1931, din iniţiativa şi contribuţia istoricilor G.I. Brătianu şi C.C. Giurescu se aduce de la Bucureşti o placă solidă de marmură gri spre a fi aşezată pe mormântul Iancului pe care să se poată citi clar textul compus de marele istoric N. Iorga:

CRAIULUI  MUNŢIILOR

NAŢIUNEA ROMÂNĂ ÎNTREGITĂ

ÎN HOTARELE EI FIREŞTI ŞI UNITĂ

ÎN SPIRITUL LIBERTĂŢII

MDCCCXLVIII – MCMXVIII”

(mcdr.ro)

În cimitirul de la Ţebea, în partea stângă de la intrare, “şi-au găsit locul de veşnică odihnă în morminte individuale şi 75 de ofiţeri, subofiţeri şi ostaşi din vechea Românie, care au căzut în 1918, luptând pentru dezrobirea Transilvaniei şi unirea ei cu ţara mamă. Pe crucea de la căpătâiul fiecăruia e săpat numele eroului şi numărul unităţii militare.” (mcdr.ro)

Acest loc istoric a fost declarat: CIMITIRUL EROILOR NEAMULUI, ulterior devenit PANTEONUL MOŢILOR.

1280px-RO_HD_Tebea_2011.3mormântul lui Avram Iancu

În apropierea gorunului lui Horea a fost plantat un puiet de gorun în luna septembrie a anului 2005, la aproximativ 5 metri de „sarcofagul” de ciment care protejează vechiul gorun al lui Horea și la 15 metri de locul în care este înmormântat Avram Iancu.

tebea

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: mcdr.ro, infobrad.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa


Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii