Noutăți

Comoara de aur a lui Yamashita

  •  
  •  
  •  

Aurul lui Yamashita, denumit și comoara Yamashita, este denumirea presupusei prăzi de război furată în sud-estul Asiei de forțele japoneze imperiale în timpul celui de-al doilea război mondial și a fost cel mai probabil ascunsă în peșteri, tuneluri sau complexe subterane din diferite orașe din Filipine.

A existat chiar o echipă specială creată, al cărei unic scop era să pradă țările invadate. Echipa a fost numită „Crinul de Aur”.

A fost numită după generalul japonez Tomoyuki Yamashita, supranumit „Tigrul din Malaya”, care a cucerit Malaya în decurs de 70 de zile de la britanici.

Deși există relatări care susțin că această comoara rămâne ascunsă în Filipine și care i-au incitat pe vânătorii de comori din întreaga lume de peste 50 de ani, existența ei a fost respinsă de majoritatea experților.

Zvonurile comorilor au făcut obiectul unui proces complex care a fost intentat într-o curte de stat din Hawaii în 1988, implicând un vânător de comori filipinez, Rogelio Roxas, și fostul președinte filipinez, Ferdinand Marcos.

La momentul respectiv, această pradă confiscată a fost atât de mare, încât a necesitat un efort deosebit pentru a o transporta înapoi în Japonia. Filipinele au fost folosite inițial ca loc de escală unde comoara jefuită ar fi fost încărcată pe nave pentru ultima etapă a călătoriei.

Forțele americane au devenit o problemă pentru Japonia, când au început să scufunde o serie de nave pe mare. Familia regală a Japoniei a decis să ascundă comoara rămasă în Filipine și acolo a intervenit generalul Yamashita.

Acesta a fost însărcinat cu organizarea și realizarea planurilor de a săpa tuneluri și de a găsi peșteri în care să ascundă tot aurul și alte obiecte.

Soldații japonezi și prizonierii de război erau folosiți pentru a dezgropa tuneluri și pentru a muta depozitul în peșteri. Din păcate pentru ei, odată ce aurul a fost transferat, intrările au fost acoperite. De obicei, explodau bombe la deschideri, lăsând muncitorii prinși înăuntru să moară.

Se pare că există multe teorii despre ceea ce s-a întâmplat cu aurul Yamashita de-a lungul anilor. Una din ele  îl are pe Ferdinand Marcos, fostul președinte al Filipinelor, care găsește o bucată din comoară și o păstrează pentru propriul său câștig.

El a preluat un control strict asupra căutărilor și excavărilor în timpul mandatului său și a trebuit să aprobe personal fiecare expediție.

O astfel de expediție era condusă de vânătorul de Comoro Rogelio Roxas care susținea că a găsit o mare bucată de aur într-o peșteră în 1971. A intentat un proces împotriva lui Marcos și a soției sale.

El a declarat că, odată ce descoperirea lui a ajuns la urechile lui Marcos, a fost bătut și arestat, iar aurul său a fost luat de oamenii lui Marcos. Statul Hawaii (unde a fost intentat procesul) a pledat în cele din urmă în favoarea lui Roxas. Afirmând că există suficiente dovezi care să demonstreze că a găsit într-adevăr aur care i-a fost luat ulterior, i-au acordat 6 milioane de dolari, noteaza Historic Mysteries.

Alți istorici și cercetători susțin că SUA i s-a dat amplasamentul unei mari comori în schimbul faptului că nu a adus acuzații familiei regale pentru crime de război și alte atrocități. Se spune că CIA și OSS au primit o mare parte din aurul care a fost folosit pentru a finanța acele agenții.

Există încă vânători de comori care își dedică viața pentru a găsi comoara de aur a lui Yamashita. Ei speră să dea peste o mică porțiune din pradă ascunsă cu mult timp în urmă. Poate că cea mai mare parte a fost deja găsită și a ajutat la finanțarea agențiilor de informații.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii