Noutăți

Coliba lui Lenin, locul unde s-a ascuns acesta pentru a nu fi arestat de puterea țaristă

În iulie 1917, o demonstrație a bolșevicilor din orașul Sankt-Petersburg, împotriva Guvernului Provincial rus, degenerează într-o mișcare violentă de stradă, puterea din acea vreme fiind nevoită să ordone arestarea a cel puțin 40 de lideri marcanți ai partidului bolșevic, inclusiv evreul Vladimir Lenin. Pentru a se sustrage urmăririi penale și arestării, Lenin împreună cu un coleg de partid, Grigori Zinoviev, se hotărăsc să fugă din Petersburg, adăpostindu-se într-un mic sat din apropiere, numit Razliv. Aici găsesc adăpost într-o anexă a casei unui alt muncitor bolșevic, Nikolai Yemelyanov, care lucra la fabrica de arme Sestroretsk.

coliba2 coliba9

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

coliba6

Însă zvonul că cei doi s-ar afla pe raza acestei mici localități se răspândește destul de repede, motiv pentru care Lenin și tovarășul său sunt nevoiți să se adăpostească departe de așezările umane, într-o colibă construită din paie și lemn din apropierea unui lac din regiune, adăpost folosit de pescari și oieri. Pentru a nu fi recunoscuți se deghizează în țărani finlandezi, pretinzând că au venit în zonă pentru a pescui, asta deși nici unul dintre ei nu era familiarizat cu această îndeletnicire.

Nu rezistă mult în sălbăticie, iar la 8 august 1917 decid să plece mai departe și trec granița în Finlanda. După moartea lui Lenin, în 1924, hambarul lui Yemelianov cât și cortul de paie au fost declarate monument istorice şi transformate în muzeu… Și iată, chiar și astăzi, unul dintre cele mai toxice personaje din istoria Rusiei, cel care a adus teroarea bolșevică, este încă onorat!

coliba3 coliba1

Vladimir Ilici Lenin a fost primul premier al Uniunii Sovietice și totodată fondatorul ideologiei cunoscute sub numele de leninism.

sursa: amusingplanet.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii