Noutăți

Cocoșul de Pelin – una dintre cele mai rare păsări din lume

Cocoșul de Pelin este una dintre cele mai rare din lume. Trăiește în vestul Americii de Nord, are o lungime totală între 65 și 75 de cm și o greutate corporală de 1,5-3,6 kg. La mijlocul verii Cocoșul de Pelin zboară pe distanțe extrem de mari, unele exemplare ajungând și la 120 de km de cuib. Pot atinge, în zbor, o înălțime de 2400 de metri și se hrănesc în special cu furnici, gândaci și muște. Păsările au o caracteristică unică pentru familia Phasianidae. Au un stomac muscular special cu peretele interior extrem de subțire, căptușit de cuticulă, lucru ce îi permite păsării să consume materiale vegetare mai fibroase, greu de digerat de alte specii înrudite precum fazanii.

Pe timpul sezonului rece păsările se adună în grupuri și de 100 de exemplare. Habitatul la comun le ajută să facă față mult mai ușor temperaturilor scăzute și să sperie totodată prădătorii care, în timpul iernii, în lipsa altor surse de hrană, îi vânează. Penajul este în mare parte brun-cenușiu iar ouăle au culoare galben-maronie cu pete închise. Trăiesc în medie 5 ani de zile iar durata clocitului este de 25-27 de zile.

Dezvoltarea mineritului în zonă, precum și pășunatul vitelor, au făcut ca astăzi specia să fie pe cale de dispariție. Potrivit celor de la Washington Post guvernul american are un plan de reducere a dezvoltării urbane în zonele în care aceste minunate păsări trăiesc. Primele măsuri împotrivi distrugerii habitatului natural al Cocoșului de Pelin au fost luate în perioada 1940-1950, însă fără prea mare efect dacă este să ținem cont de părerea ecologiștilor care susțin că numărul acestei specii scade pe zi ce trece într-un ritm nefiresc.

cocosu55 cocos4 cocosul2 cocos1

sursa: sagegrouseinitiative.com
sursa: washingtonpost.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Cocoșul de Pelin – una dintre cele mai rare păsări din lume

  1. Si cand te gandesti ca sunt unii „destepti” si-au facut liste negre cu acest site! E una dintre putinele surse de articole bune si rare! Ceea ce e mai sus arata adevarul: pasarile acelea nu sunt prezentate pe niciun site romanesc!
    CITITORILOR ACESTUI ARTICOL LE-AS RECOMANDA SA CAUTE ACEASTA PASARE PE INTERNET SA SE CONVINGA PUTIN DE CE ZIC!

  2. Superba…interesanta pasare,,,abia azi aflu de existenta ei

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii