Noutăți

Catedrala Sf. Ioan din Malta, una dintre cele mai importante construcții în stil baroc din Europa

Catedrala Sf. Ioan din Valletta, Malta, este considerată de arhitecți una dintre cele mai frumoase și importante construcții în stil baroc de pe bătrânul continent. Jean de la Cassière, Marele Maestru al Maltei, devenea ctitorul acestui lăcaș de cult în anul 1572. Construcția a servit ca loc de rugăciune și pelerinaj pentru ioaniți, Cavalerii Ordinului Sf. Ioan din Ierusalim. Aceștia s-au retras în Malta, în 1530, după ce au fost nevoiți să părăsească Insula Rhodos, din cauza invaziei turceşti din anul 1522. Din Malta, cavalerii au continuat să lupte împotriva turcilor și mai ales a piraților veniți din Nordul Africi pe Marea Mediterană.

Nemulțumit de repoziționarea creștinilor în apropierea sa, sultanul Suleiman Magnificul trimite aproximativ 40.000 de soldați să asedieze Malta. Însă armata sa impresionantă nu a putut face față celor 6.000 de localnici și 500 de cavaleri, astfel că micuța insulă rezistă în fața islamizării forțate. Victorioși, cavalerii reîncep consolidarea zonei, făcând din Malta unul dintre cele mai bine păzite și fortificate state europene ale acelor vremuri.

st-johns-co-cathedral-malta-79 st-johns-co-cathedral-malta-56 st-johns-co-cathedral-malta-116

Revenind la catedrală, interiorul acesteia este extrem de bogat ornat cu picturi și sculpturi din viața lui Ioan Botezătorul. Cel mai impresionant lucru îl reprezintă podeaua de marmură, care este compusă din aproape 400 de pietre funerare ale cavalerilor căzuți la datorie. Fiecare piatră funerară este acoperită de o placă de marmură personalizată cu datele respectivului cavaler.

Cavalerii care au murit în timpul marelui asediu din 1565 au fost îngropați inițial în Fortul St Angelo, dar mai târziu osemintele lor au fost aduce aici. Astăzi, catedrala este una dintre cele mai populare atracții turistice din Malta, zilnic sute de vizitatori îi trec pragul.

st-johns-co-cathedral-malta-12 st-johns-co-cathedral-malta-65 st-johns-co-cathedral-malta-32 st-johns-co-cathedral-malta-86
sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Catedrala Sf. Ioan din Malta, una dintre cele mai importante construcții în stil baroc din Europa

  1. cetățeanul tulburat // 23 mai 2016 at 10:40 // Răspunde

    Sunt niște galerii, buncăre p”acolo prin Malta… nu prea se cunoaște motivul pentru care au fost executate!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii