Noutăți

Ciudățenii ale naturii: bolovanii uriași din Noua Zeelandă

  •  
  •  
  •  

Cele mai ciudate sfere de piatră, practic niște bolovani uriași, se găsesc de-a lungul plajei Koekohe de pe coasta Otago din Noua Zeelandă, între Moeraki și Hampden. Sunt cunoscuți sub denumirea de Bolovanii Moeraki și sunt împrăștiați în toată zona fie izolat, fie în grupuri.

4280.jpg
Legendele locale povestite de băștinașii Māori explică faptul că acești bolovani sunt resturile de coșuri cu ţipari, tigve si cartofi dulci care au ajuns pe uscat din epava Arai-te-uru, o canoe uriașă. Această legendă spune că bolovanii s-au format din rămășitele naufragiului iar un promontoriu stâncos din apropiere ar fi corpul căpitanului acelei canoe.

În realitate, după numeroase  analize științifice, s-a constatat că acești bolovani sunt formați din nămol, argilă fină și noroi, cimentate de calcit, datând din perioada Paleocen, de aproximativ 56-66 de milioane de ani. Se pare că au luat naștere pe fundul mării într-o perioadă care coincide cu dispariția dinozaurilor de pe pământ.

“Geologii oferă  altă varianta şi anume că Bolovanii Moeraki s-au format prin sedimentarea depozitelor în jurul unui miez, exact ca şi în cazul perlelor, în jurul unei particule de nisip. Oricum ar fi, pietrele de câteva tone şi înălţimi de până la trei metri reprezintă principala atracţie din sudul Noii Zeelande.” (media.imopedia.ro)

moeraki-boulders-otago-new-zealand
În 1848 artistul W.B.D. Mantell a schițat plaja și bolovanii, în desenul său apărând mai mulți bolovani decât se găsesc acum pe plaja respectivă. Lucrarea se află în prezent în biblioteca Alexander Turnbull Library  din Wellington.

Bolovanii au fost descriși oficial în 1850 în rapoartele coloniale și numeroasele articole populare de la acea dată.

Recent, cei aproximativ 50 de bolovani au devenit o atracție turistică, ilustrați în paginile web și ghidurile turistice.

moeraki-boulders1

620443

march25-3traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: moerakiboulders.com, newzealand.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Ciudățenii ale naturii: bolovanii uriași din Noua Zeelandă

  1. Ar trebui sa se mai gandeasca geologul ala! Astea nu sunt formatiuni naturale si nici facute de mana omului nu sunt!

  2. cetățeanul tulburat // 7 aprilie 2016 at 16:20 // Răspunde

    Să nu uităm de sferele din Piatră din Costa Rica și Honduras, care nu sunt pe malul apei.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii