Noutăți

Citirea gândurilor a devenit posibilă, printr-o simplă scanare a creierului. A fost identificat… alfabetul gândirii!

Cercetătorii de la Carnegie Mellon au făcut importante progrese în decodificarea „alfabetului” creierului uman. De acum, gândurile noastre cele mai intime ar putea să nu mai fie atât de secrete pe cât ne-am dori. Cel puțin atunci când aceste gânduri se nasc în vreme ce emitentul lor se află în interiorul unui aparat MRI aflat în funcțiune iar creierul său este scanat!

Cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon au dezvoltat un algoritm care poate decoda gândurile unei persoane folosind datele dobândite printr-o banală scanare MRI (tomografie de rezonanţă magnetică) a creierului. Cercetătorii au folosit acest algoritm pentru a obține date asupra modului în care funcționează creierul uman și formulează gânduri complexe.

Gândurile noastre pot varia de la simplu la foarte complex. Un gând simplu ar putea consta doar dintr-un singur concept, cum ar fi „magazin”, sau un grup ceva mai complex de concepte, cum ar fi, de plidă, „am mers la magazin sâmbăta trecută, prin ploaie”. Cercetările arată că intelectul uman separă aceste gânduri complexe în fragmente mai mici, fiecare corespunzând unui aspect diferit al gândirii.

b

În esență, creierul omenesc folosește un „alfabet” compus din aproximativ 42 de elemente diferite, fiecare referindu-se la un concept specific, cum ar fi dimensiunea, culoarea sau locația. Creierul combină, pur și simplu, aceste elemente pentru a forma gânduri complexe.

Fiecare dintre „literele” din alfabetul minții umane este interpretată de către o zonă diferită a creierului iar prin studierea activității cerebrale cu ajutorul unui aparat MRI a devenit, acum, posibil să se determine ce gândește o persoană. Cercetătorii au dezvoltat un algoritm capabil de a face exact acest lucru! Algoritmul nou creat poate anticipa și ce modificări va produce un gând oarecare, după o scanare MRI. În recentul studiu, a fost realizat acest lucru cu o acuratețe de 87%. Noua metodă nu va fi folosită pentru „decriptarea” gândurilor vreunei persoane, însă acest lucru ar putea fi realizabil… la nevoie.

a

Acest studiu a determinat un avans considerabil în direcția determinării modului în care se formează gândurile, ceea ce va ajuta la rezolvarea unora dintre numeroasele taine ale minții și ale gândirii umane. Cei de la popularmechanics.com afirmă că nimeni nu va utiliza această tehnologie, prea curând, pentru a afla ce gândește altcineva.

Chiar așa să fie? Nu cumva sunt ei puțin cam prea optimiști, cu privire la totalul dezinteres al „unora”, mai curioși din fire (și prin profesie), față de gândurile altor oameni?

c

Surse: www.popularmechanics.com, www.cmu.edu

Text: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii