Noutăți

Citatul Zilei – Istoric normand ne spune, în urmă cu 1.000 de ani, că în Normandia (Franța) se vorbea… limba DACĂ

Istoricul normand Dudon de Saint-Quentin, care a scris o istorie a primilor duci de Normandia, ne spune, în secolul al X-lea, că William Spadă-lungă, tatăl viitorului Richard I al Normandiei, a dat dispoziție ca fiul lui să învețe limba… DACĂ.

Iată citatul: “Pentru că locuitorii din Ruen utilizează mai mult limba romană decat limba dacă, și pentru că cei din Bayeux se servesc mai mult de limba dacă decât de cea romană, eu vreau ca fiul meu sa fie dus cât mai repede posibil la Bayeux ca să fie, Bothon, crescut și format sub responsabilitatea ta cu cea mai mare grijă în limba dacă, învățând-o definitiv ca să poata discuta mai târziu cu oamenii de origine dacă.” (De moribus et actis primorum Normanniae ducum)

Peste toate, cercetătorul Gabriel Gheorghe spune în cărțile sale că limba franceză veche (cea de azi este o limbă academică confecționată acum câteva secole pentru a unifica dialectele din Franța) conține foarte multe cuvinte identice cu cele românești și că românii de azi pot să o înțeleagă destul de bine, mai bine decât francezii de astăzi!!! Te pune pe gânduri acest lucru, nu-i așa?

Mai multe despre subiect puteți citi în acest articol: ISTORIE INCREDIBILĂ – De ce a învățat LIMBA DACĂ Richard I al Normandiei, în secolul X?

De asemenea, vă recomandăm și articolul Străbunii ducilor normanzi a fost ROLLO “DACUL”, articol apărut în revista ISTORIE INEDITĂ (Un articol care prezintă perspectiva istoricului italian Carlo Troya asupra aceluiași subiect). Revista poate fi cumpărată de pe Dacia Art: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-adulti.html

Daniel Roxin


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Citatul Zilei – Istoric normand ne spune, în urmă cu 1.000 de ani, că în Normandia (Franța) se vorbea… limba DACĂ

  1. La ce pagina se gaseste citatul?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii