Cunoaste lumea

Noutăți

Citatul zilei – Împăratul Traian, despre geto-daci: “Geții (dacii) pe care i-am învins erau cei mai valoroși războinici din lume, nu numai datorită…”

  •  
  •  
  •  

Una dintre cele aproape 300 de lucrări antice și medievale despre geto-daci care s-au pierdut, dar despre a căror existență știm datorită faptului că au fost citate de alți autori este și “De bello dacico”, scrisă de Împăratul Traian, o carte în care împăratul Traian descrie războaiele daco-romane. Din această lucrare a citat împăratul Iulian Filozoful, două secole mai tărziu:

Împăratul Traian: „Geții (dacii) pe care i-am învins erau cei mai valoroși războinici din lume, nu numai datorită tăriei trupului lor, dar și datorită doctrinei pe care o dețin de la slăvitul lor Zamolxis. Convinși că ei nu mor nicidecum, doar că își schimbă locul de ședere, ei sunt mai degrabă dispuși să înfrunte moartea decât alții călătoriile.” (din lucrarea „Împărații”)


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

10 Comments on Citatul zilei – Împăratul Traian, despre geto-daci: “Geții (dacii) pe care i-am învins erau cei mai valoroși războinici din lume, nu numai datorită…”

  1. Interesant ar fi de aflat cam cand s-a pierdut cartea lui Traian, ca sa intelegem daca chiar s-a pierdut sau… e in biblioteca Vatican (cea secreta, de ce nu?).

    Din articol putem deduce ca pana prin secolul patru inca mai exista, adica pe vremea lui Constantin cel Mare. Suspiciunea mea este ca „s-a pierdut” cam in jurul secolului XI (plus-minus 100 de ani) pentru ca mi se pare a avea legatura cu marea schisma.

    • De-acord.Cartile scrise de imparatul Traian au stat sute de ani intr-o incapere mica de la baza Columnei,alaturi de urna sa funerara.

  2. „IMPUNEREA INTERDICŢIEI ASUPRA DENUMIRILOR DE DAC ŞI DE DACIA in anul 362
    Ca urmare, structura ecleziastică de la Roma, refuzată de daci, înţelege să-i pedepsească pe aceştia interzicând cu stricteţe până şi pronunţarea numelui de dac şi de Dacia, începând din vremea împăratului Iulian Apostatul (361 – 363). Chiar şi Traian este pus la index de biserică, ca persecutor al creştinilor.

    Interdicţia de utilizare a denumirilor de dac şi de Dacia a presupus şi a condus şi la scoaterea din circulaţie a scrierilor anterioare, cu referire la daci, situaţie care a făcut să dispară din operele din antichitate a peste 200 de referiri a numeroşi autori greci şi romani, dintre care cei mai importanţi au fost: Ablaviu, Claudius, Aelianus, Lucius Ampelinus, Apianus, Caniniu, Arian, Aristotel, Cassiodorus, Dio Cassius Coceianus, Cezar, Dio Crisostomos, Cicero, Clemens din Alexandria, Criton, Demostene, Dexipp, Dio din Prusia, Dionisiu din Alexandria, Diodor din Sicilia, Eusebius din Cesareea, Iosephus Flavius, Frontinus, Galen, Hellanicos, Herodot, Hesychios din Alexandria, Hieronimus, Horaţiu, Iordanes, Iulian Apostatul, Lactantius, Titus Livius, Lucan, Lucian din Samosata, Ammianus Marcellinus, Meandru, Trogus Pompeius, Pomponius Mela, Ovidiu, Platon, Pliniu cel Bătrân, Plutarh, Prophyrios, Prosper, Ptolemeu, Rufinus, Sofocle, Solimus, Strabon, Suetoniu, Tacitus, Traian, Tucidide, Valerius Maximus, Vergilius, Xenophon.”

    • N-am inteles ce inseamna „structura ecleziastica a fost refuzata de daci”. In ce sens a fost refuzata, la anul 362? Chiar nu stiu.
      Mersi!

      • Fragmentul a fost preluat dintr-un articol, dar corespunde cu ce am studiat anterior.
        Imperiul Roman a suferit mai multe transformari dea lungul existentei sale. Cand cu capitala la Roma, cand la Constantinopol, sau si Roma sau Ravena si Constantinopol, cand a avut cesar, imparat, doi imparati, patru imparati.
        Asa cun sunt mai multe patriarhi ortodoxe,asa si atunci erau doua centre crestine, una la Roma si alta la Constantinopol. Asa pana la 1054, cand are loc marea schisma si Roma devine catolica despartinduse definitiv de biserica primara.
        Datorita faptului ca uni imparati de la Roma in acea perioada erau anticrestini si ii persecutau chair si pe cei din Dacia , geto-daci au stabilit relatii cu Constantinopolul, respingand colaborarea si comertul cu Roma. Asa ca Roma a ramas fara grane, miere si alte produse din Dacia.

      • Aaa! Ok! Am inteles! Adica, dacii nu au recunoscut autoritatea structurii ecleziale de la Roma (cum dealtfel a facut si Mihai Viteazul mai tarziu). Da. E o ipoteza foarte interesanta.

        Ce am aflat interesant si oarecum in legatura, este ca ostrogotii din nordul Italiei erau in conflict cu papalitatea, aceasta acuzandu-i pe ostrogoti de arianism si ca au o Biblie ariana. Chestia e ca faptul nu poate fi confirmat astazi decat din surse ale Vaticanului si deloc din surse ostrogote ale vremii, pentru simplul motiv ca cele ostrogote au fost distruse. Dar culmea este ca se poate dovedi, de fapt s-a dovedit, ca… papalitatea are o Biblie ariana. He-he!

        Concluzia este ca distrugerea sau ascunderea documentelor despre, daci/goti in general, poate fi pusa in seama bisericii de la Roma si a inceput prin secolul VI in vremea lui Iustinian I, dupa ce generalul Flavius Belisarius, dupa un razboi de durata, i-a invins pe ostrogotii din Italia.

  3. …prea multe docomente,prea multa religie…lucrurile s-au petrecut …mai altfel!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii