Noutăți

Citatul Zilei – Horațiu, despre pericolul geto-dacic, în sec I î. e.n.: “Puțin a lipsit ca Roma, sfâșiată de lupte interne, să fie nimicită de către daci și…”

  •  
  •  
  •  

Mult timp, geto-dacii au fost considerați un pericol major pentru existența Romei. Atât în vremea marelui rege Burebista, dar și în alte momente, romanii s-au temut de o eventuală invazie a neamurilor geto-dacice în Peninsula Italică. Una dintre multiplele dovezi în acest sens o descoprim și în scrierile poetului latin Horațiu:

Puțin a lipsit ca Roma, sfâșiată de lupte interne, să fie nimicită de către daci și etiopieni (egipteni – n.m.); aceștia (egiptenii – n.m.) sunt de temut prin flota lor, iar aceia (dacii – n.m.) se pricep mai bine decât toți la aruncarea săgeții.” (Ode)

Notă – Quintus Horatius Flaccus (n. 8 decembrie 65 î.Hr., Venosa; d. 27 noiembrie 8 î.Hr., Roma) a fost unul din cei mai importanți poeți romani din “perioada de aur” a literaturii romane.

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Ilustrație: Gabriel Tora


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Citatul Zilei – Horațiu, despre pericolul geto-dacic, în sec I î. e.n.: “Puțin a lipsit ca Roma, sfâșiată de lupte interne, să fie nimicită de către daci și…”

  1. Nu aveau de ce sa se teama.Dacia ,inca de pe acea vreme, a fost gaina cu oua de atit a vecinilor, cit si a Romei.Doar un tacanit taie aceasta gaina.Dar si un cuib de viespi.Au constatat-o pe pielea lor celtii,scordisci,boii si taurisci.Generalul Hybrida a pus la grea incercare coloniile grecesti de la malul Marii Negre trecute sub tutela Romei,prin lacomia lui fara limita.De aceea dupa bataia strasnica administrata de armatele Daciei, singura reactie a Romei a fost de a-l pedepsi pe acesta cu exilul(ti se refuza adapostul si hrana si focul pe o anumita distanta de Roma).Nici chiar Cicero, despre care se spunea ca,,face din spin, floare de crin”,nu l-a putut scapa.Relatiile ,relativ normale, au fost intre Dacia si Roma si din cite stiu Burebista nu admitea vreun cuvint urit despre Cezar.Era un om de stat!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii