Circa 20% din populația Etiopiei și a altor țări africane, este de origine euroasiatică. Cum este posibil?

Cercetătorii au extras ADN-ul dintr-un craniu vechi de 4.500 de ani, care a fost descoperit în zonele muntoase din Etiopia. Acest ADN îi face pe aceștia să afirme, în urma studiilor efectuate, că strămoșii noștri treceau de pe un continent pe altul, mult mai des decât se credea. Rezultatele, publicate în revista Science, arată că în urmă cu 3.000 de ani s-a produs un val migratoriu uriaș dinspre Eurasia către Africa, lăsând în urma o moștenire genetică consistentă. Oamenii de știință cred că până la 25% din ADN-ul africanilor de astăzi au elemente ale acelei migrații masive.
„Fiecare populație, pentru care avem date, are o componentă considerabilă de origine eurasiatică”, a declarat Dr. Andrea Manica, de la Universitatea din Cambridge, autoarea cercetării.
Genomuri antice din întreaga lume au fost secvențiate, mai puțin în cazul Africii unde condițiile meteorologice au distrus total sau parțial, până acum, toate elementele de ADN descoperite. Genomul secvențiat extras acum aparține unui vânător-culegător, cunoscut sub numele de omul Mota, care a trăit în urma cu 4.500 de ani și ale cărui rămășite au fost descoperite într-o peșteră.
Studiile publicate în revista mai sus menționată au arătat că, în urma cu circa 3.000 de ani, agricultorii neolitici din vestul Eurasiei care, în urma cu circa 8.000 de ani, au adus agricultura pe bătrânul continent, s-au reorientat către Africa. Totuși, nu se cunoaște ce a provocat această migrație.
„În mod destul de remarcabil, vedem astăzi că în Etiopia circa 20% din genomul oamenilor de acolo sunt în realitate de origine eurasiatică, fiind moștenit de la acel val migrațional„, a concis dr. Andrea Manica.
Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu
sursa: bbc.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu