Noutăți

„Ciocanul lui Thor” cu inscripții runice – prima amuletă de acest fel, a fost descoperit în Danemarca

Ciocanul lui Thor este descris în mitologia nordică ca fiind una dintre armele cele mai de temut, capabilă să niveleze munții. Deși, în general, este recunoscut și descris ca un ciocan, Mj0llnir este uneori menționat și ca un topor sau ca o bâtă. În Edda, o scriere din secolul al XIII-lea, Snorri Sturluson relatează că Sindri Svartálfar și Brokkr l-au făcut la comanda lui Loki.

O amuletă reprezentând „Ciocanul lui Thor” a fost descoperită în orașul Kobelev din Danemarca de către un arheolog amator. Deși astfel de amulete au mai fost găsite în nordul Europei, noua descoperire este prima amuletă reprezentând „Ciocanul lui Thor” care are inscripții runice, confirmând astfel simbolistica și importanța sa.

Folosind un simplu detector de metale, arheologul Torben Christjansen a făcut descoperirea pe un câmp din afara orașul Kobelev. Amuleta are forma unui ciocan de mici dimensiuni, de aproximativ 2,8 centimetri, și este realizată din bronz, placată cu argint și aur. Aceasta, conform cercetărilor, ar fi stat aproape 1000 ani în pământ, și este prima amuletă de acest fel care confirmă simbolistica Mjolnir. Runele au între 3 și 7 milimetri înălțime, iar unii arheologi consideră că cei care le-au gravat nu aveau prea multă experiență, runa „S” fiind întoarsă. O altă posibilitate ar fi ca runa întoarsă să aibă o semnificație magică, legată de funcția de protecție a amuletei.

Runele sunt caractere grafice ale celor mai vechi alfabete germanice și scandinave. Există mai multe alfabete runice, provenind din diverse regiuni și perioade. În unele alfabete runele pot reprezenta sunete, iar în altele cuvinte sau expresii. De asemenea au mai fost folosite drept cifre și semne magice. Cu excepția unei scurte faze în Scandinavia, runele nu au fost folosite în mod curent de oameni pentru comunicare în scris.

Piesa se află în prezent în cadrul Muzeului Național din Danemarca. Autoritățile consideră că descoperirea este importantă deoarece este printre puținele obiecte cu inscripții runice care s-au păstrat în timp. Acum, Torben Christjansen, alături de alți arheologi studiază în amânunt câmpia din afara orașului Kobelev în căutarea de alte vestigii.

sursa: https://www.ancient-code.com/thors-hammer-mjolnir-discovered-in-denmark/
sursa:http://runer-moenter.natmus.dk/en-torshammer-med-runer-fra-koebelev-paa-lolland/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii