Noutăți

Cine este sportivul care a lăsat în urmă Rusia, spre a lupta pentru România? A obținut medalia olimpică de bronz pentru țara noastră, la lupte libere

Albert Ramazanovici Saritov! Este un nume oarecum cunoscut, nu-i așa? Totuși nu deține notorietatea binemeritată. Aparține unui sportiv datorită căruia România s-a clasat pe o poziție mai bună la Jocurile Olimpice din acest an, desfășurate la Rio. La citirea numelui său ai zice că omul este un rus get-beget. Dar sportivul de 31 de ani care a obținut medalia de bronz la Olimpiadă își are obârșia pe meleagurile cecene și este cel dintâi sportiv naturalizat care a reprezentat țara noastră la aceste jocuri.

Albert Saritov, câștigător al medaliei olimpice de bronz la lupte libere pentru România, a dobândit cetățenia română de doar câteva luni, mai precis din primăvara lui 2016. Mai deține o medalie de bronz. Una obținută în urmă cu cinci ani, la campionatul mondial de lupte din Turcia. Însă atunci lupta la o altă categorie de greutate, nu la 97 de kilograme și reprezenta Rusia.

1

Pentru sportul românesc și mai ales pentru luptele libere, bronzul pe care l-a obținut Saritov înseamnă extrem de mult, fiindcă era cât pe ce să se împlinească un sfert de secol fără ca un luptător de-al României să mai atingă o asemenea performanță. Cine ar fi crezut, acum un an sau doi, că un cecen se va lupta cu atâta talent și dăruire pentru țara noastră?!

Deși abia a împlinit treizecișiunu de ani, uriașul Saritov este deja tatăl a trei copii – dintre care unul născut chiar în acest an. Fizionomia sa, care te face să-ți dai seama imediat că ai înainte o persoană originară din zona Caucazului, trădează o fire energică și robustă, o fire combativă la nevoie, dar modestă, calmă și mai degrabă interiorizată. Cu toate că mulți îl invidiază pe Saritov pentru performanțele sale și pentru ceea ce a realizat până în momentul de față, viața sa nu a fost numai lapte și miere.

3

După cum se știe, Caucazul nu este și poate că n-a fost niciodată cea mai pașnică zonă din lume. Oamenii acelor locuri se nasc pentru a fi luptători. Nu este de mirare că dintre ei se ridică numeroși campioni, în sporturile de contact. Lui Saritov i-a fost dat, cu ani în urmă, să afle că i-a fost ucis tatăl, într-o confruntare cu arme de foc. Mai târziu, adică în urmă cu 3 ani, sportivul a suferit o ruptură de ligamente care, în cazul altuia, ar fi dus negreșit la finalizarea carierei sportive. Nu și pentru el. După intervenția chirurgicală reparatorie, s-a dedicat din nou antrenamentelor și, iată, performanța nu s-a lăsat așteptată, spre bucuria noastră, a românilor.

Indiferent ce s-a întâmplat în trecutul său, important este că noul nostru conațional se concentrează deja asupra viitorului, făgăduindu-le românilor că nu va abandona antrenamentele care l-au adus până la actualele performanțe și, peste patru ani, se va întoarce din Țara Soarelui Răsare victorios, purtând cu mândrie o nouă medalie olimpică. Medalia de aur!

2

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse informații: www.gsp.ro, www.prosport.ro, wikipedia.org, www.libertatea.ro

Imagini: www.zimbio.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii