Noutăți

Cine deține și controlează în prezent sistemul de navigație globală (GPS)?

The Global Positioning System (GPS) este un sistem de navigare prin satelit ce poate fi folosit în prezent în întreaga lume. Bazat pe o rețea de 24 de sateliți plasați pe orbită de către Departamentul de Apărare al Statelor Unite, sistemul a fost conceput inițial pentru armata americană. Ideea unui sistem de poziționare prin satelit datează de la sfârșitul anilor 1950, fiind unul dintre pricipalele motive ale lansării de către ruși a satelitului Sputnik.

Sistemul funcționează în prezent și pentru civili, putând fi folosit în orice condiții meteorologice, fără abonamente periodice, taxe de instalare sau utilizare. Însă este acesta cu adevărat liber? Controlează cineva Global Positioning System? Armata SUA a păstrat accesul exclusiv la capacitățile complete ale sistemului, civilii și alte țări fiind limitate la folosirea unei versiuni mai slabe a tehnologiei, până în luna mai a anului 2000, când președintele Bill Clinton a eliminat restricțiile. Astăzi, Departamentul Apărării din SUA menține totuși controlul sistemul GPS, însă potrivit oficialilor americani, oamenii au acces la toate funcțiile acestuia. Costul anual de funcționare a sistemul GPS este de aproximativ 750 milioane de dolari.

sistemgps2

Însă GPS-ul pe care-l folosim noi, ori de câte ori virăm „prima la stânga”, nu este singura rețea de navigație din lume. India și Rusia, au propriile lor sisteme. Cei de la seeker.com susțin că sistemul GLONASS folosit de ruși este mult mai precis decât GPS-ul nostru. De asemenea și Japonia, China, și chiar Uniunea Europeană, lucrează în prezent la diferite sisteme proprii de navigație, proiectele fiind în diferite faze de dezvoltare. Motivul pentru care și aceste state sau organizații vor să își creeze propriile sisteme GPS, ținând cont de costurile uriașe de implementare, nu se cunoaște.

Cei 24 sateliți care formează în prezent sistemul GPS orbitează la circa 12.000 mile deasupra pământului. Aceștia au o mișcare constanta, parcurgând două orbite complete în mai puțin de 24 ore. Viteza lor de deplasare este de circa 7000 mile/ora.

sursa: seeker.com/

sursa: sciencefriday.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Cine deține și controlează în prezent sistemul de navigație globală (GPS)?

  1. Ha nu serios 11500kmH la +2000 grade :)))) si in fotografiile sau videourile de la NASA nu se vede niciunul . Chiar ca traim intr-o lume bazata pe ce se vede la Tv fara pic de logice …

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii