Noutăți

Cine a fost și cum arăta Dusko Popov, adevăratul James Bond…

Te-ai întrebat vreodată dacă scriitorul Ian Fleming a fost inspirat de o persoană reală atunci când a creat celebrul personaj James Bond? Deși Fleming fusese ofițer de informații și era faimos printre prietenii săi pentru faptul că avusese numeroase iubite și pentru că îi plăcea luxul, se pare că altcineva i-a servit drept model pentru spionul James Bond.

Imaginează-ți-i pe Sean Connery, Daniel Craig sau Pierce Brosnan prezentându-se astfel: „Numele meu este Popov. Dusko Popov”. Nu are același efect ca „Numele meu este Bond. James Bond”, însă povestea agentului dublu Dusko Popov este suficient de tumultuoasă pentru a putea fi pusă în legătură cu celebrul agent 007.

Întâlnirea dintre Fleming și Dusko Popov

Născut într-o familie bogată, Ian Fleming a încercat mai multe meserii înainte de a deveni scriitor. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Ian Fleming era asistent special al directorului Serviciului de Informații Navale.

Ian Fleming si Dusko PopovÎn această calitate, scriitorul a luat parte la mai multe operațiuni de spionaj.

Fleming a recunoscut că, pentru a-l construi pe James Bond, s-a bazat pe experiența personală și pe oamenii pe care i-a cunoscut în timpul războiului.

O astfel de cunoștință, care l-a impresionat profund pe Fleming, a fost un bărbat pe care l-a cunoscut în cazinoul din Estoril, Portugalia, în 1941.

Acesta era Dusko Popov.

Biografia lui Popov, „În Gura Leului”, scrisă de Larry Loftis, descrie momentul în care Fleming a rămas impresionat de stilul agentului dublu.

Totul s-a întâmplat la un joc de baccarat, când Popov a pariat împotriva unui adversar bogat, care fugise din Germania nazistă.

Întâmplarea a avut loc la Cazino Estoril, care în romanul lui Fleming s-a transformat în decorul impresionant al Cazinoului Royale. Ca ofițer de informații, misiunea lui Fleming era să-l însoțească pe Popov în mod discret, ca escortă.

În acea seară, Popov avea la el 40.000 de dolari, care aparțineau guvernului britanic. Popov și-a înfruntat adversarul și a pus cei 40.000 de dolari pe masă, în mod provocator.

Era o sumă cam de zece ori mai mare decât câștigul anual al unui om obișnuit de la începutul anilor ’40. În întregul cazino s-a așternut liniștea, iar adversarul lui Popov s-a intimidat și s-a retras din joc.

Citește mai mult: Incredibilia


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii