Cunoaste lumea

Noutăți

Cine a fost românul care a dat naștere conceptului Buddha Bar?

  •  
  •  
  •  

raymond-visan-designer-01Raymond Vișan a fost un om de afaceri francez, de origine română. Făcea parte din lumea mondenă a Parisului, fiind cel care a inventat conceptul de restaurante Buddha Bar și a realizat o serie de compilații muzicale cu același nume. Raymond Vișan provine dintr-o familie de origine română care a emigrat în Franța la sfârșitul anilor ’40, după instalarea comunismului în România, obținând statutul de refugiați politici.

Buddha-Bar-Mexico
Ideea de a înființa lanțul de restaurante și baruri a provenit din fascinația sa pentru Orient. Conceptul restaurantelor și a compilațiilor muzicale Buddha Bar au fost create de Raymond Vișan și designerul de interior DJ Claude Challe, cu primul local deschis la Paris în 1996. Buddha Bar a devenit curând o referință printre turiștii străini și turiștii bogați care vizitau orașul, dând naștere la numeroase imitări în special în domeniul muzicii, a compilațiilor muzicale destinate barurilor/restaurantelor, în parte datorită alegerilor geniale ale lui Claude Challe care a compilat stilul eclectic cu muzica de avant-gardă. În scurt timp, întreg conceptul a devenit cunoscut pe plan internațional prin albumele de compilație din seria Buddha Bar muzică de salon, muzică chill-out și muzica lumii, lansate de George V Records. Buddha Bar și-a făcut un nume pentru sine cu CD-uri de muzică lounge și zen (relaxare), rămânând adevărate hit–uri pentru turiști.

MI0001915497-horz
Primele CD-uri au fost produse de casa de discuri Electrecord din România, iar în lista compilațiilor apar și melodii românești fie populare fie ale unor artiști români. Toate CD-urile au fost și sunt produse de George V Records. Artiști români contemporani continuă să colaboreze cu casa de discuri, melodiile lor fiind incluse în noile CD-uri de colecție.

Buddha-bar_hotel_paris_logoRestaurantul Buddha Bar original este un salon cu ambianță orientală, care servește preparate din bucătăria asiatică, cu o zonă de luat masa, cu doua etaje dominate de o statuie mare a lui Buddha și un bar la etaj, sub forma unui dragon mare, bogat ornat. Tema a fost inspirată de descoperirea spațiului în sine, un subsol parizian antic splendid cu un mezanin deosebit, care a sugerat arhitecților ideea unui templu oriental care să te ducă cu gândul la universul lui Buddha.

buddha-bar-london-1024x1024Localuri Buddha Bar au fost deschise în Beirut, Budapesta, Praga, Dubai, Monaco, Londra, Monte-Carlo, New York, Manila, Moscova și Mexico City. În iunie 2012, o locație în Washington, DC a fost închisă după doi ani de operațiuni, având probleme cu licența de alcol (legile Washington-ului fiind foarte stricte din acest punct de vedere.

În 2009, “Raymond Vișan şi-a anunţat intrarea pe piaţa românească, considerând că pe plan local există un mare potenţial de dezvoltare a unor centre spa.” nota ziarul Capital la vremea respectivă. “Raymond Visan a declarat, în exclusivitate pentru Capital, că îşi doreşte foarte mult ca investiţia din Bucureşti să respecte idealul său în această afacere. ‘Acest proiect este foarte emoţionant pentru noi, datorită puternicelor rădăcini familiale pe care le avem aici. Intrarea pe piaţa românească într-un hotel cu adevărat de lux, cu o combinaţie între stilul oriental şi cel nouveau art, face parte dintr-un master plan. Succesul obţinut cu un proiect deja implementat la Praga ne face încrezători în viitorul nostru în această regiune. Ideal ar fi ca şi la Bucureşti să se respecte conceptul: un hotel care să aibă şi celelalte componente, bar şi spa marca Buddha Bar’, Extinderea în România se va realiza prin intermediul francizei, fiind deja angajate discuţii cu o serie de potenţiali viitori parteneri. ‘Important de precizat este că franciza va fi acordată doar o singură dată şi doar unei singure persoane sau companii’, a declarat, pentru Capital, Helen Coulon, directorul general al Buddha-Bar & Buddhaattitude Spa. Şansele ca noua franciză să devină operaţională cât de curând sunt destul de mari, dacă ţinem cont că în perioada următoare este în plan inaugurarea a minimum şapte noi hoteluri de cinci stele, din care patru sunt deja în construcţie. Unul este Grand Hotel Continental, a cărui renovare urmează să fie definitivată anul viitor. Alte trei proiecte care s-ar plia condiţiilor impuse de compania franceză sunt cele dezvoltate de Nord Grup, Willbrook Management (care construieşte un hotel în Pipera) şi Gipa Vegia (o companie italiană care va inaugura un hotel în centrul Bucureştiului). De fapt, o condiţie impusă de francizor este ca noul spa să fie atribuit doar unui hotel al cărui amplasament se află în Bucureşti, de preferat într-o zonă centrală.” (ziarul capital)

raymond.-jpg
Raymond Vișan a murit în octombrie 2010, la 60 de ani, în urma unui infarct, intreaga afacere fiind preluată de familia sa.

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

sursa: buddhabar.com, ziarul capital


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii