Noutăți

Cine a fost Pazvante Chioru’? Povestea militarului otoman care a făcut prăpăd în Țara Românească

De pe vremea lui Pazvante Chioru’, o expresie pe care orice român trebuie să o fi folosit, măcar odată în viață. Însă, foarte puțini dintre noi știm că personajul aproape mitic a existat în realitate, mai exact în urmă cu 200 de ani, și a fost un soldat otoman de temut în Țara Românească, acolo unde făcea prăpăd.

Pazvante, pe numele său real Osman Pazvantoğlu, a fost ienicer, devenit apoi pașă al provinciei Vidin (aflată astăzi pe teritoriul Bulgariei). S-a născut în anul 1758, într-o familie înstărită.

Despre familia lui Osman nu se cunosc foarte multe lucruri, însă unele legende spun că ar fi fost de origine română, de pe Valea Timocului, și că ar fi trecut la „legea turcească” doar pentru a putea fi scutiți de plata unor impozite și a unor taxe.

Arta războiului și a mânuirii armelor a fost deprinsă din partea bunicului său, dar Osman se folosește de aceste îndeletniciri pentru a deveni cămătar.

Acest comportament era strict interzis de Islam, motiv pentru care Osman a fost arestat și închis într-o temniță din Bulgaria, mai exact în Sofia. Cu ajutorul bunicului său reușește să scape și ajunge în Țara Românească traversând Dunărea.

Citește mai mult: Editia de dimineață


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii