Noutăți

Cine a fost Matei Balş, boierul care s-a făcut doctor…

În timpul pandemiei de coronavirus, să ne amintim de o personalitate de referință în istoria celui mai vechi spital de boli infecțioase din România, respectiv Spitalul de Boli Infecțioase Colentina, al cărui certificat de naștere datează din 1880, odată cu ridicarea primelor barăci de izolare a bolnavilor contagioși.

Profesor doctor Matei Balş, întemeietorul şcolii moderne româneşti de bacteriologie clinică, s-a născut la 6 ianuarie 1905. De numele său se leagă descoperirea nitrofuranului, o armă redutabilă împotriva febrei tifoide, care la jumătatea secolului XX afecta soldaţii care luptau pe front şi populaţia din zonele de conflict militar, potrivit site-ului federatiasanitas.ro.

Matei Balş a fost profesor universitar, şef de catedră la Clinica a II-a de boli infecţioase şi decan al Facultăţii pentru Perfecţionare şi Specializare a Institutului Medico-Farmaceutic din Bucureşti, personalitate de referinţă a şcolii moderne româneşti de bacteriologie clinică şi pionier al erei „antibioticoterapiei”.

A publicat peste 350 de lucrări ştiinţifice în ţară şi 35 în străinătate, dintre care unele au fost considerate cărţi “eveniment”, de mare utilitate şi actualitate şi astăzi, precum: “Introducere în studiul patologiei infecţioase” (1958), “Antibioticele” (1966), “Terapia infecţiei” (1975), “Laboratorul clinic în infecţii” (1982).

În anul 1864, cele câteva barăci de izolare a bolilor contagioase, construite în incinta Spitalului „Colentina”, s-au transformat în două pavilioane care iniţial aveau o capacitate de 40 de paturi.

În 1921 s-a mai construit un pavilion, cu încă 25 de paturi şi astfel a apărut cel mai vechi spital de boli contagioase din ţară…

Citește mai mult: Identitatea


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii