Noutăți

Cinci români, câștigători ai Sony World Photography Awards 2015, cel mai mare concurs de fotografie din lume

  •  
  •  
  •  

Ajuns la cea de-a opta ediție, concursul patronat de compania Sony prezintă cele mai bune fotografii contemporane dintr-un grup variat de domenii. Sony World Photography Awards se adresează tuturor categoriilor de fotografi, de la cei recunoscuți la nivel global până la tineri talentați.

Juriul este format din experți recunoscuți la nivel internațional, iar competiția oferă expunere nu doar pentru câștigători, ci și pentru cei aflați pe shortlist. Ediția din 2015 a Sony World Photography Awards a atras un număr record de 183.737 imagini propuse de concurenți din 177 de țări, confirmând astfel statutul de cel mai mare concurs de fotografie din lume.

În ultimii ani, fotografii români, profesioniști sau amatori, și-au făcut prezența cunoscută și recunoscută în cadrul acestui concurs. Anul acesta, 5 români au reușit să se numere printre câștigători.

1cf30eca-fede-4dfb-b8cd-9455bee5c7ac-1020x679Foto:’Camera intimă’ (Târgșor)(c) Cosmin Bumbuț / www.worldphoto.org

Cosmin Bumbuț a fost desemnat “Fotograful Anului” la secțiunea Arhitectură de juriul celei mai mari competiții de fotografie din lume. Cosmin este fotograf profesionist și locuiește în București. A fost selectat dintr-un grup de peste 87.000 de fotografi pentru a participa la categoria “Professional”, secțiunea Arhitectură, cu seria sa numită “Camera Intimă”.

“Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană în 2007, s-au produs schimbări în penitenciarele din țară. Astfel s-a inființat dreptul deținuților de a primi vizite private. Asta înseamnă că un deținut care este căsătorit sau are o relație poate primi, o dată la trei luni, o vizită de două ore într-o cameră separată din incinta închisorii. În plus, dacă un deținut se căsătorește în închisoare, poate petrece 48 de ore în camera separată cu soțul sau soția și are dreptul la o vizită pe lună în primul an de căsătorie. Am început proiectul în 2008 și acum am fotografiat toate camerele intime din toate penitenciarele din România (35 de penitenciare)’, a declarat Cosmin Bumbuț, oragnizatorilor concursului Sony World Photography Awards.

imageResizeFoto:’Camera intimă’ (c) Cosmin Bumbuț / www.worldphoto.org

Cosmin Bumbuţ a fost implicat timp de 20 de ani în campanii de advertising şi a colaborat cu reviste mondene. În prezent, se concentrează pe comunităţile marginalizate. A publicat deja o serie care îi are în centru pe deţinuţii români, numită “Bumbata”, şi o alta despre viaţa în Cuba, numită “Cuba Continuă”. A participat la programul The Rosalynn Carter Fellowship şi a lucrat la un proiect despre abuzurile asupra minorilor.

“Premiul de la Sony World Photography este cel mai important pe care l-am câştigat până acum. Mă bucur că fotografiile din proiectul ‘Camera intimă’ au fost apreciate internaţional, mai ales că, din 2008, de când am început această serie, m-am întrebat cum va fi primită şi înţeleasă. Camera intimă este un spaţiu destinat dragostei şi tandreţei, dar care anulează, în acelaşi timp, ideea de intimitate”, a declarat Cosmin Bumbuţ.

04241312-485006403Foto: ‘Alesul oilor’ (c) Auraș Mihaiu / www.worldphoto.org

Auraș Mihaiu a obținut locul 1 la categoria „Premii Naționale”, pentru fotografia numită „Alesul oilor”. Imaginea din fotografie este surprinsă la o stână, în timp ce proprietarii își caută animalele pentru a le pregăti de iernat.

Ionuț Hrenciuc s-a clasat pe locul al doilea la aceeași categorie, iar Luiza Elena Boldeanu și Tina Genovia Obreja și-au adjudecat locul al treilea.

04241316-484736794Foto: (c) Luiza Elena Boldeanu — Tina Genovia Obreja / www.worldphoto.org

Fotografiile câştigătoare au fost prezentate în expoziţia “Sony World Photography Awards 2015” de la Somerset House, Londra şi vor fi publicate în catalogul “Sony World Photography Awards 2015”.

surse: worldphoto.org, mediafax, agerpress


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii