Noutăți

Cinci lucruri pe care, poate, nu le știi despre Leonardo Da Vinci

  •  
  •  
  •  

A fost un copil nelegitim

Da Vinci s-a născut în 1452 lângă Vinci, în regiunea italiană Toscana. Tatăl lui era un notar faimos, numit Messer Piero Fruosino di Antonio da Vinci. Mama lui, Caterina, era o țăranca localnică. Unii experți cred că ea era, de fapt, sclava lui Messer Piero. Părintii lui Da Vinci nu s-au căsătorit niciodată. Acesta a locuit cu mama lui pana la vârsta de 5 ani și, apoi, s-a mutat cu tatăl lui.

Nu a făcut scoală

Spre deosebire de alți artiști cunoscuți din Renaștere, Da Vinci nu a primit nici un fel de educație școlară formală. Dar a luat lecții particulare acasă la materii ca citirea, scrierea și matematica. Când a devenit adolescent, Da Vinci a fost trimis la Florența să fie ucenicul lui Andrea del Verrocchio, un pictor foarte cunoscut. Și nu a durat mult până ce studentul a devenit maestru. Se spune că după ce Da Vinci a pictat unul dintre îngerașii din lucrarea lui Verrocchio, “Botezul lui Christos”, maestrul a fost atât de umilit de talentul lui Da Vinci, că a jurat că nu va mai picta niciodată.

leonardo_da_vinci_monalisa

Multe dintre lucrările lui sunt neterminate

Da Vinci era faimos și pentru că picta foarte încet și că, adeseori, nu își termina lucrările. Pe lângă aceste lucrări neterminate, Da Vinci a lăsat în urmă multe invenții neterminate. De fapt, nu sunt dovezi care să arate că vreo invenție a artistului a fost construită, la fel cum nici una dintre scrierile lui nu au fost publicate în timpul vieții.

A fost persecutat

Când Da Vinci avea 24 de ani, a fost arestat împreună cu alți bărbați fiind bănuit de sodomie. Pentru că nici un martor nu a venit să depună mărturie împotriva artistului și a prietenilor lui, s-a renunțat la acuzații. Da Vinci s-a temut pentru viata lui. În Florența secolului 15, sodomia era o infracțiune pedepsită cu moartea. După ce s-a renunțat la acuzații, Da Vinci a plecat în Milano.

leonardo_da_vinci-large

leonardo-vitruvian-man-b

Avea un caracter militant

După ce a plecat din Florența în Milano, Da Vinci a căutat să intre în grațiile lui Ludovico Sforza, ducele de Milano. Acesta i-a comandat o lucrare care ar fi trebuit să fie cea mai importantă din cariera lui artistică: o statuie de bronz a unui cal. Proiectul a fost abandonat când Franța a invadat Italia. Apoi, Da Vinci a făcut planuri pentru construcția unor instrumente de război cum ar fi: mașini de fum, poduri portabile și vehicule blindate. Dar acestea nu au fost niciodată construite.

Traducerea și adaptarea Ancuța Motoianu

Sursa: www.livescience.com

Sursa foto: www.livescience.com, www.telegraph.co.uk, www.spiritualityandpractice.com,www.everything-beautiful.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Cinci lucruri pe care, poate, nu le știi despre Leonardo Da Vinci

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii