Noutăți

Cimpanzeul care învinge orice om la Testul de Memorie. VIDEO

E greu de crezut că așa ceva este posibil, dar lucrurile sunt clare: încă nu a fost găsit omul care să îl învingă pe cimpanzeul Ayumi la testul de memorie pe care îl puteți vedea mai jos. Genialitatea lui Ayumu (născut în anul 2000) a fost pusă în evidență de cercetătorii japonezi de la Universitatea din Kyoto care i-au identificat abilitățile și i le-au pus în valoare. Încă o probă a faptului că animalele (în special cimpanzeii, papagalii și delfinii) au o inteligență pe care ar trebui să o respectăm.

Sunt o serie consistentă de experimente care pun în evidență o inteligență de nivelul unui copil preșcolar la mai multe dintre animalele care trăiesc pe această planetă. În ceea ce-l privește pe Ayumu, vorbim deja despre o abilitate șocantă, o capacitate pe care peste 99,99% dintre oameni nu o pot manifesta. Mai precis, el poate memora în 0,06 secunde (adică o clipită) poziția a nouă cifre (de la  1 la 9) pe un monitor, iar după dispariția lor, le poate localiza pe ecran într-o succesiune crescătoare. Și face totul cu o deplină relaxare, ca și cum nu l-ar solicita deloc un astfel de test. Desigur, numerele sunt afișate pe ecran aleator, deci nu se pune problema ca cimpanzeul să le fi memorat prin exercițiu repetat.

ayumu 1

Abilitatea lui a uimit lumea științifică și a atras televiziunile care au dorit să îl filmeze la treaba. Mai mulți oameni s-au angajat într-o competiție cu Ayumu, dar nu au avut nicio șansă; nici măcar studenții japonezi instruiți special în acest tip de exercițiu. Practic noi, oamenii, avem dificultăți în a stabili succesiunea a nouă numere dispuse aleator pe un ecran și după ce le avem în față 5 secunde. La 0,06 secunde, cei mai muți oameni sunt aproape incapabili să localizeze chiar și cifra 1. Pentru Ayumu pare însă un lucru banal. Urmăriți videoclipul de mai jos și uimiți-vă!

Daniel Roxin

 

 

 

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Cimpanzeul care învinge orice om la Testul de Memorie. VIDEO

 1. Nu rapiditatea cu care rezolvă testul mă uimeşte ci faptul că a înţeles rostul numerelor. Nu ştiu cum a fost învăţat, dacă ştie corespondenţa între semnul respectiv şi o mulţime, dar a înţelege că o serie de simboluri trebuie înşiruite într-o anumită ordine, este o performanţă. Ayumu nu e om, deşi trăsăturile sale arată chiar mai mult decât inteligenţă, chiar înţelepciune.
  Aici este testul, pentru cine vrea să încerce (eu am încercat iar rezultatul a fost: e OK, dar nu aţi rezolvat cu viteza lui Ayumu)

  https://j-f-o.github.io/Ayumu/game.html

 2. Intai cred ca are o minte mai putin inhibata si solicitata ca un om.
  Aceste calitati de memorie le au si unii copii mici ,inainte de a fi suprasolicitati si stresati cu scoala.Unde mai pui si faptul ca statul la calculator slabeste memoria …
  In al doilea rand poate fi vorba si de faptul ca omul ,datorita caderii ancestrale in pacat si a persistentei in eroare ,are de luptat mereu cu raul din el insusi ,care rau este o lipsa a binelui.
  Daca binele il identificam aici cu memoria ,lipsa binelui o identificam cu uitarea.
  Regnul animal a fost mai putin afectat de caderea omului ,asa ca animalele ,primitive cum le zicem noi ,au sau pot avea algoritmi mentali in buna functiune ,mai buna decat a majoritatii oamenilor.
  De asemenea ,in probleme de stiinta computationala ,calculele analitice nu se cunosc ,iar pentru cele numerice ,uneori nici computerele nu fac fata.
  Asa ca se recurge la simulatoare ,vezi tunelele aerodinamice.
  Deci cand omul are o reala problema ,datorita faptului ca lupta cu minciuna ,cu nestiinta ,are posibilitatea de a intreba un prieten ,deci natura insasi ,care ,in sine ,e aproape necazuta.Natura da mereu ,probabil ,raspunsul corect ,totul e sa stii cum sa o intrebi.
  Oricum ,clipul e interesant.
  Atunci cand ne dam rotunzi de cat am realizat cu mintea noastra ,sa ne aducem aminte ca putem fi batuti si de un cimpanzeu ,motiv de smerenie…
  Sfintii parinti traiau in pustie ,in saracie lucie ,in rugaciune ,iar animalele fac la fel.
  Sa fie oare vorba de primitivism ,sau de o logica mai presus de logica omului cazut?
  Indemn la meditatie…
  Doamne ajuta!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii