Noutăți

Cimpanzeii “se roagă”? Ritualul bizar și aparent fără noimă practicat de aceste mamifere din Africa de Vest (video)

  •  
  •  
  •  

În trei țări apropiate din Africa de Vest au fost observați mai mulți cimpanzei care, aparent, practică un soi de ritual fără o noimă. Côte d’Ivoire (Coasta de Fildeș), Liberia și Guineea Bissau sunt locuite de o populație de cimpanzei care pot dezvolta o formă de spiritualitate susțin oamenii de știință. Aceste mamifere aduc tot felul de pietre la rădăcinilor copacilor încovoiați. Apoi, un cimpanzeu de sex masculin ia una dintre pietre, înconjoară copacul și începe să scoată sunete bizare ca și cum ar fi un fel de rugăciune după care aruncă piatra în copac. Ritualul este practicat la nesfârșit cu aceeași piatră și nu a mai fost întâlnit până acum în rândul acestor animale.

Potrivit lui Big Think: “Nu s-a observat ceva asemănător la alți cimpanzei. Mai mult, nu pare să existe niciun motiv pentru care acest ritual să fie legat de supraviețuire. Nu are nimic de-a face cu obținerea mâncării, a împerecherii sau promovarea socială. Cercetătorii spun că ar putea fi un spectacol unic al puterii masculine, care marchează granița teritoriului sau chiar un ritual spiritual”.

nature

Nu mai puțin de 80 de oameni de știință conduși de cercetătorii Hjalmar S. Kuhl și Ammie K. Kalan, de la Institutul Max Planck din Germania, cercetează în acest moment fenomenul neînțeles. Aceștia au instalat camere de supraveghere în 4 locații îndepărtate ca și distanță una față de altă, și au descoperit faptul că cimpanzeii efectuează acest ritual într-un mod asemănător, asta deși nu s-au întâlnit niciodată.

Cimpanzeu (Pan) este un gen de maimuțe din familia hominidelor, ordinul primate, care cuprinde două specii. Râul Congo desparte habitatele native ale celor două specii, Cimpanzeul comun, Pan troglodytes din Africa de Vest și Centrală, și Bonobo – Pan paniscus care trăiește în pădurile din Republica Democrată Congo. Un cimpanzeu adult atinge o înălțime cuprinsă între 0,9 și 1,7 m, în poziție verticală. Greutatea la mascul este de 35-70 kg, iar la femelă 25-50 kg. Cimpanzeii pot trăi până la 40 de ani în sălbăticie, iar în captivitate pot ajunge până la 60 de ani.

sursa: http://themindunleashed.com/2017/07/chimpanzees-engage-bizarre-ritual-show-signs-spiritual-belief.html

sursa: http://bigthink.com/philip-perry/scientists-have-captured-chimpanzees-performing-a-bizarre-ritual?utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&utm_source=Facebook#link_time=150083324

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii