Noutăți

Cicatricile primului război mondial – Bătălia de la Verdun. Mica parcelă de pământ, neimportantă din punct de vedere strategic, pentru care nemții și francezii s-au luptat mai bine de 300 de zile

Una dintre cele mai lungi și mai grele bătălii din primul război mondial a fost dată pe o mică parcelă de teren din nord-estul Franței, lângă orașul Verdun. Bătălia de la Verdun a durat peste 300 de zile, din 21 februarie 1916 până la 19 decembrie 1916, și a cauzat moartea a peste 700.000 de soldați.

Atacul asupra Verdunului a survenit din cauza unui plan viclean al șefului Statului Major al Germaniei, von Falkenhayn. Verdun nu era important din punct de vedere strategic pentru nemți, dar era un loc plin de încărcătură istorică și emoțională pentru francezi. Zona din jurul orașului Verdun conținea douăzeci de forturi mari și alte patruzeci mai mici, care au protejat istoric frontiera de est a Franței timp de secole. Falkenhayn știa că francezii pur și simplu nu-și puteau permite ca aceste forturi să cadă în mâinile dușmanului din cauza umilinței naționale. Falkenhayn credea că Franța va lupta pentru acest pământ cu ultimul om și, prin aceasta, ar pierde atât de mulți oameni încât bătălia va schimba cursul războiului. Planul său nu era să captureze orașul, ci pur și simplu să ucidă cât mai mulți francezi.

battle-of-verdun-12[6] battle-of-verdun-23[5] battle-of-verdun-22[5] battle-of-verdun-10[6] battle-of-verdun-4[2] battle-of-verdun-6[2]

În prima zi, germanii au trimis 140.000 de soldați pentru a ataca orașul francez. Inițial, întreaga zona a fost bombardața de 1200 de obuze, care au creat mii de gropi în Verdun. În decursul următoarelor unsprezece luni, cele două armate au tras nenumărate focuri de artilerie care nu numai că au decimat ambele armate, dar au devastat complet zona. Chiar și astăzi solul este contaminat cu metale grele cum ar fi cuprul, plumbul și zincul sau substanțe chimice otrăvitoare, cum ar fi arsenicul și percloratul de amoniu. Numai cele mai rezistente plante au reușit să supraviețuiască. Mii și mii de obuze neexplodate încă se mai găsesc în regiune.

Cât despre război, Falkenhayn a subestimat serios francezii, pentru care victoria cu orice preț a fost singura modalitate de a justifica sacrificiile deja făcute. Până în iulie, contra-atacul sporit din partea armatei franceze îi forțează pe germani să intre în defensivă. Până atunci, războiul a atras atât de multă ură încât o victorie la Verdun a devenit o chestiune de prestigiu pentru nemți, la fel de mult ca și pentru francezi. În cele din urmă, prăbușirea frontului sudic din Rusia și puterea atacului anglo-francez asupra Sommei, au redus armatele germane de aici. Nemții s-au retras în decembrie, iar după eșecul de la Verdun, Falkenhayn a fost distituit din funcție.

battle-of-verdun-16[5] battle-of-verdun-18[5] battle-of-verdun-19[5] battle-of-verdun-21[9] battle-of-verdun-7[6]

sursa: AllKMC / LeMonde History Learning Site

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii