Noutăți

De excepție: Chinezii au descoperit o ciupercă capabilă să descompună… deșeurile de poliuretan. O soluție pentru controlul poluării!

  •  
  •  
  •  

După cum se știe, deșeurile de material plastic, din păcate prezente din belșug pe pajiștile, în pădurile și în albiile râurilor din România, sunt atât inestetice, cât și distructive pentru mediul ambiant. Despre deșeurile de plastic se spune că se descompun cu mare greutate, că durează „1000 de ani” până când dispar din mediul natural. Cât privește acumularea deșeurilor non-degradabile de poliuretan, acestea produc o poluare severă a apelor și solului.

Poliuretanul constituie o importantă și versatilă clasă de polimeri, fiind prezent într-o mare varietate de produse – printre care fibrele sintetice, garniturile, anvelopele auto, produsele de etanșeizare, prezervativele, produsele de ambalare etc.

b

Grupul de cercetători chinezi condus de către omul de știință Xu Jianchu, de la Institutul de Botanică Kunming, din cadrul Academiei Chineze de Științe a indentificat, în sol, ciuperca Aspergillus tubingensis. Rezultatele studiului lor se regăsesc în jurnalul „Environmental Pollution”. Aspergillus tubingensis este prima ciupercă ce s-a dovedit capabilă, până acum, să descompună deșeurile de poliuretan.

Cercetătorii cred că descompunerea poliuretanului de către această specie fungică (ciupercă) ar putea deveni foarte importantă pentru controlul poluării mediului. În ce mod este distrus poliuretanul? Ciupercile Aspergillus tubingensis sunt capabile să secrete enzime puternice, care atacă și destructurează esterii din compoziția poliuretanului, acesta fiind principalul mod în care sunt descompuse deșeurile de acest fel.

a

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: cas.cn


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii