Noutăți

China vrea să se bată cu SUA la performanțele submarinelor. Ce sistem de propulsie neconvențional testează?

Chinezii au dezvoltat un nou motor pe bază de propulsie magnetică, ce va face submarinele extrem de silențioase și foarte greu detectabile. China Shipbuilding Industry Corporation a testat, deja, primul sistem de propulsie de acest tip, fiind deschisă calea pentru apariția unei noi categorii de submarine, deosebit de rapide și silențioase. Viteza atinsă de către nava submersibilă a fost conformă celei asumate în faza de proiect.

Inginerii mai multor forțe armate ale lumii lucrează din greu, în prezent, pentru a crea sisteme de propulsie magnetice eficiente, capabile să reducă considerabil zgomotul emis de către navele aflate în imersie, dar și să atingă viteze superioare (acest ultim aspect nefiind prea lesne de realizat). Aceste sisteme de propulsie sunt mai silențioase, datorită faptului că, prin comparație cu motoarele clasice, nu au tot atâtea piese în mișcare.

?????????????????????????????????????????????

?????????????????????????????????????????????????????????

Prin atenția acordată noului tip de motor, forțele armate chineze intenționează să ajungă, în materie de submarine, la nivelul SUA și al altor state occidentale avansate. Cu doar câteva luni în urmă, marina chineză a permis publicarea unor imagini cu submarinul 093B „Shang”, ce poate lansa rachete pe verticală, care să atingă navele de suprafață inamice și alte ținte aflate deasupra. Noul submarin nuclear de atac se numără printre armele chinezești care, până de curând, au fost cele mai atent ferite de ochii curioșilor și de camerele de luat vederi ale presei.

093B ‘Shang’

?????????????????????????????????????????????

Forțele armate chineze doresc să se doteze cu două tipuri de nave submersibile. Submarinele din primul tip ar urma să se deplaseze mai mult în imersiune, pentru a fi cât mai greu detectabile, însă, de asemenea, ar fi capabile să atingă mari viteze în deplasarea la suprafața apei. Cel de-al doilea tip de nave submersibile s-ar comporta mai degrabă precum submarinele tradiționale, utilizate pe durata Celui de-al Doilea Război Mondial, și ar funcționa mai mult la suprafață, scufundându-se numai pe durata operațiunilor de luptă.

Vor reuși chinezii, în anii următori, să fabrice submarine mai silențioase și mai performante decât cele americane?

?????????????????????????????????????????????????????????

Submarin China

Surse: www.nextbigfuture.com, www.dailymail.co.uk, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii